Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хилари Клинтън: Това е исторически момент за жените

[post-views]
Хилари Клинтън: Това е исторически  момент за жените


HILARIКандидатът на демократическата партия в САЩ Хилари Клинтън спечели номинацията за президент след последните предварителни избори във вторник, съобщи Би Би Си. Тя благодари на поддръжниците си за това, че са й помогнали да достигне подобен исторически за жените момент. 
„Благодарение на вас, ние достигнахме повратна точка“, заяви Клинтън пред скандиращата тълпа по време на митинг в Ню Йорк. Тя приветства факта, че „за първи път в историята на нашата нация жена ще бъде номинирана от основна партия“. По-рано съпругата на бившия президент Бил Клинтън спечели първичните избори в Ню Джърси, което я изведен напред в надпреварата за номинация на нейната партия. Часове след тази победа тя циментира номинацията, като спечели и в Калифорния. 
Победата в числа
Шест щата гласуваха на първични президентски избори във вторник, но от решаващо значение беше най-големият – Калифорния. Останалите щати са Монтана, Ню Мексико, Северна Дакота и Южна Дакота. Хилари Клинтън загуби вота в Северна Дакота и в Монтана. В Ню Джърси Клинтън получи 59,2%, или 111 370  гласа, срещу 40,8 на сто, или 76 774 гласа за Бърни Сандърс. В Ню Мексико Клинтън е с 52, 3%, или 87 411 гласа заедно със 17 делегати. За Сандърс са гласували 47,7% и си осигурява 14 делегати. В Южна Дакота Клинтън спечели с 53,9%, или 10 130 гласа. Сандърс обаче спечели вота в Северна Дакота със 64,5%, или 254 гласа и 10 делегати. Клинтън взе 6 делегати, с 25,6% и 101 гласа. Той също спечели в Монтана с малко над 50% подкрепа. Клинтън печели убедително в Калифорния с 14% разлика, съответно 56-42%. 
Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп спечели първичните избори в щатите Калифорния, Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико, Северна Дакота и Южна Дакота, предаде АП. В Ню Джърси Тръмп получи 83,4%, или 85 352 гласа. Магнатът взима и всичките 51 делегати. Далече след него остават Джон Кейсик и Тед Круз, които по-рано вече обявиха, че се отказват от надпреварата и Тръмп остана единственият кандидат на партията си. В Ню Мексико Тръмп взе 71,8%, или 61 444 гласа, като добави 15 делегати. В Южна Дакота Тръмп взе 67,5%, или 17 034 гласа. 
След седмица ще се проведе вотът във Вашингтон. 
Поздрави от президента
Президентът на САЩ Барак Обама поздрави кандидата на Демократическата партия за държавен глава на страната Хилари Клинтън, след като тя си осигури нужния брой делегати на вътрешния вот. „Президентът поздрави секретаря Клинтън за осигуряването на необходимия брой делегати за спечелване на демократическата номинация за президент“, се казва в съобщение на Обама. „Нейната историческа кампания вдъхнови милиони и удължи нейната дългогодишна битка за семействата и децата от средната класа“, допълни американският президент. Той също благодари на двамата кандидати на демократите за провеждането на „вдъхновяваща кампания, мобилизирала демократите, привлякла нова генерация американци в политическия процес и хвърлила светлина върху важни политически идеи, имащи за цел икономиката и политиките на страната да работят за всеки, а не само за богатите и влиятелните“.
За Сандърс държавният глава на САЩ каза, че той е привлякъл милиони американци с ангажимента си към проблеми като борбата срещу икономическото неравенство.
Обама ще се срещне със Сандърс в Белия дом в четвъртък по молба на сенатора на Върмонт.
Сандърс продължава борбата
Бърни Сандърс обяви, че ще „продължи битката“ и на последния вътрешен вот на Демократическата партия в столицата Вашингтон следващата седмица, цитиран от американски медии. Въпреки че Хилари Клинтън си осигури необходимия брой делегати, за да спечели номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ, Сандърс обяви, че няма да се предаде. „Позволете ми да ви благодаря на всички за участието в политическа революция“, каза той пред поддръжници. Разбираме, че нашата мисия е повече от победа над Доналд Тръмп, мисията е да променим страната, добави той. Следващият вторник ще продължим борбата. Ще се борим усилено за победа на вота във Вашингтон. Борбата продължава, закани се той.
За бившата първа дама изборите във вторник  нямаха толкова важно значение. Тя още преди това си беше гарантирала издигането на кандидатурата є за президент на САЩ, като събра подкрепата на 2383 делегати за предстоящия конгрес във Филаделфия. Точно толкова са є необходими за утвърждаването на кандидатурата й. Целта на Сандърс е да убеди суперделегатите да подкрепят него вместо Клинтън на конгреса на Демократическата партия през месец юли, но според наблюдатели малко вероятно е сенаторът от Върмонт да успее в усилията си за номинацията.
Междувременно кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп каза, че се надява поддръжниците на Бърни Сандърс да му останат верни и да го подкрепят в евентуален бараж срещу Хилари Клинтън. „Най-важното в изборите не е дали си републиканец или демократ, а кой ще ръководи страната: специалните интереси или народа“, заяви той. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани