Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция часове преди откриването на Евро 2016 – стачки, наводнения и страсти

[post-views]
Франция часове преди откриването на Евро 2016 – стачки, наводнения и страсти

franciq-evro-ohranaФренският президент Франсоа Оланд призова профсъюзите да проявят отговорност, за да може европейското първенство по футбол да протече нормално. В навечерието на финалите страната остава парализирана от стачки, на фона на засилените мерки за сигурност, заради опасността от терористични атентати.
Апелът на Оланд дойде малко, след като един от големите синдикати  в обществения транспорт в Париж заплаши със стачка откриването на европейското първенство.
Служители на железопътния транспорт, обслужващ стадиона Стад Дьо Франс, където се открива първенството тази вечер, предупредиха, че ще стачкуват.
Освен това френската столица все още не може да се възстанови от наводненията, а тонове боклук посрещат гостите на града, заради стачка на работниците в почистването и сметоизвозването.
Протестите срещу панираните от правителството трудови реформи има в цяла Франция.
Освен индустриалните действия френските власти са изправени и пред още едно голяма предизвикателство – обезпечаването на сигурността. С над 2,5 милиона запалянковци, които се очакват на Евро 2016, полицията в Париж призна, че няма да се справи и се наложи да помоли правителството да затвори големите и известни фен зони, за да с избегнат излишни рискове. Независимо от драконовите мерки за сигурност никой не може да се ангажира да даде 100- процентова гаранция.
Първият по-сериозен тест за силите за сигурност вече е факт.
Късно снощи се стигна до сблъсъци между английски фенове и случайни минувачи в град Марсилия.
За да охлади страстите полицията използва сълзотворен газ.
Независимо от напрегната ситуация през следващия един месец светът ще е футбол.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани