Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лятна програма на Софийската опера

[post-views]
Лятна програма на Софийската опера

Пламен Карталов, режисьор
Kartaloff  - novo nachalo s klaviraЛетните спектакли на Софийската опера са празници на оперното и балетното изкуство на България. Очакват се многобройни гости от страната и  от чужбина. За пръв път на три сцени операта предлага богат и разнообразен афиш. На пл. „Св. Александър Невски“  през 2014 г. за първи път беше представена суперпродукцията „Борис Годунов“ от Мусоргски, а сега зрителите ще видят  нова премиера – операта „Набуко“ от Дж. Верди.   
На сцената ни „Опера в парка“ във Военната академия за 7-и път се представят класически шедьоври от балетния и оперния репертоар. А Вагнеровите седмици са на основната сцена в Софийската опера, фокусирани в „Тристан и Изолда“.  
Дербито между Вагнер и Верди, което е на повече от два века, е подчинено на съдбовната фраза в операта „Набуко от Верди. Тя се свързва с днешната демографска, политическа, духовна и икономическа криза у нас: „О, Родино моя, красива и изгубена…“ Връзката с плача и стоновете от Хора на евреите от „Набуко“ е метафорична в днешното време, когато на родната ни земя ражда много таланти, хора с енергия, но поробени от безгрижието, пренебрежението към ценностното, от политическата, икономическата и културната родна безпътица, те се губят. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани