Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.
Н. Ненчев на среща с румънския и гръцкия си колега

Само след няколко седмици ще проведем Срещата на върха на НАТО. Нашите страни се сблъскват с безпрецедентни предизвикателства пред сигурността. От изток и юг. На тази историческа среща ще приемем решения за засилване на възпиращия и отбранителен потенциал на целия Северноатлантически съюз спрямо заплахите от всички посоки. Ще активизираме усилията си, за да проектираме стабилност извън нашите граници. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди започването на двудневната среща в Брюксел на министрите на отбраната от страните-членки на Алианса. На срещата бяха подготвени всички решения, които ще бъдат приети на Срещата на върха, която ще се проведе на 8 и 9 юли във Варшава. 
Едно от решенията ще бъде за развръщането на ротационен принцип на четири батальонни бойни групи, от общо 4000 души, в Естония, Латвия, Литва и Полша. Ще бъде приета рамката за адаптацията на НАТО към предизвикателствата от юг. Ще се разгледа и повишаването на свободата на придвижване на силите на НАТО в Европа. Ще се засили  киберотбраната. Ще се проучи напредъкът за осигуряване на необходимите ресурси. Оценките за 2016 г. показват реално увеличение от 1,5 процента. Столтенберг ще призове съюзниците да запазят тази динамика, за да бъде гарантирано съответствието между разходите за отбрана и предизвикателствата пред сигурността. 
Проведени бяха срещи с върховния представител на ЕС Федерика Могерини и с партньорите от Швеция и Финландия, за да се обсъди по-нататъшното сътрудничество в области като повишаването на морската безопасност и борбата с хибридните заплахи. НАТО ще оказва директна подкрепа на глобалната коалиция в борбата срещу ДАЕШ.

Срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която се проведе на 14 и 15 юни в Брюксел, е от изключителна важност за подготовката на Срещата на Върха във Варшава през следващия месец. Тя се характеризира с изразената от всички държави членки загриженост за сигурността на Алианса и постигнатия консенсус по необходимостта от продължаване на адаптацията на съюза, за да се справи с рисковете и предизвикателствата. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти след последното заседание на форума, съобщиха от МО.
Министър Ненчев отбеляза изразеното задоволство от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за предприетите действия от страна на българското правителство за 
модернизацията на Българската армия 
По думите му, министрите на отбраната на страните-членки на НАТО също са подчертали важността на предприетите конкретни мерки в тази насока в контекста на изпълнението на ангажиментите от страна на България, поети на Срещата на върха в Уелс. 
Министърът на отбраната посочи, че що се отнася до Румъния и България, съюзниците са се съгласили да бъде приет пакет от мерки за допълнително укрепване на сигурността в региона. 
Общо е било мнението, че мерките за засилено предно присъствие на Алианса са в отговор на заплахите пред евроатлантическата общност и имат за цел да гарантират сигурността на съюзниците от източния фланг. Според министър Ненчев това решение демонстрира солидарността и готовността на НАТО да се адаптира в отговор на новите предизвикателства. 
Той подчерта необходимостта от задълбочаване на усилията на Алианса за разработване на възможности за засилено морско присъствие и провеждане на учения в региона на Черно море. Българският министър на отбраната изрази задоволство от изпълнението на Плана за готовност за действие (RAP), като изтъкна значението на мерките по Air Policing за югоизточната част на територията на Алианса. Министър Ненчев информира колегите си за приетото на 2 юни 2016 г. от Народното събрание решение за одобряване на финансовите пакети по два основни проекта за модернизация – придобиване на нов боен самолет и два нови патрулни кораба.
Министрите приеха последния доклад за напредъка в изпълнението на Плана за готовност за действие и доклад за усилване на устойчивостта на съюзниците. Те поеха ангажимент за задълбочаване на усилията в областта на киберотбраната. 
Министрите на отбраната от НАТО одобриха всеобхватен пакет за 
подпомагане 
на Украйна 

съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след заседанието на Комисията НАТО-Украйна в рамките на срещата на министрите в Брюксел.
Ситуацията в Източна Украйна, причинена от действията на Русия, остава тревожна. Нарушенията на прекратяването на огъня продължават всекидневно и наблюдателите от ОССЕ продължават да бъдат възпрепятствани във важната им дейност, заяви Столтенберг. 
Той изтъкна, че Минските споразумения са пътят към устойчивото решение. Неотложно е те да бъдат изцяло приложени от всички страни. Твърди сме в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, заяви Столтенберг. Той добави, че съюзниците не признават и няма да признаят „незаконното анексиране на Крим“. НАТО ще продължи да призовава Русия да спре да дестабилизира Украйна. 
НАТО планира да разположи в Румъния своя многонационална бригада, съобщи още Столтенберг. Окончателното решение за това обаче трябва да бъде прието във Варшава.
 „Ние разглеждаме възможността как да увеличим своето 
присъствие в района на Черно море 
Вече сме предприели действия чрез повече въздушни патрули и военноморски части и засилване на ученията. Обсъждаме и предложението на Румъния за това, че тя може да предостави база за разполагането на бригада, която след това ще организира и подпомага действията на НАТО в региона“, посочи Столтенберг. Той поясни, че с тези свои планове Алиансът не цели конфронтация с Русия, а изграждане на по-конструктивни отношения. Затова и възможността за политически диалог с Москва остава отворена.
 „Нашето послание е, че НАТО ще продължи да защитава всичките си съюзници от каквито и да било заплахи, независимо откъде идват. В същото време изразяваме силния сигнал, че не търсим конфронтация с Русия, не искаме нова Студена война и ще продължим да се борим за изграждането на по-конструктивни отношения с нея“, добави генералният секретар на НАТО.
В рамките на срещата в Брюксел министър Николай Ненчев проведе разговор с румънския си колега Михнеа Моток.
 „Обсъдихме въпроси, свързани със сигурността на Югоизточна Европа, включително и разполагането на една рота на територията на Румъния. Към момента евентуално ние бихме могли да участваме с приблизително 
около 400 човека 
в обучение и общи тренировки на ротационен принцип. Ние се убедихме заедно с румънския колега, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО в региона на Черно море. Имаме обща концепция и вероятно ще поставим този въпрос на Срещата на върха във Варшава съвместно“, каза министър Ненчев.
 Румънското правителство иска формирането на нова рамкова бригада под командването на многонационалния дивизионен щаб „Югоизток“ на НАТО, който се намира в Букурещ. Става дума само за сухопътни войски, като стандартният размер на една натовска бригада варира между 3200 и 5500 души. За да се формира обаче тази бригада, е нужно останалите страни в НАТО също да изпратят свои военнослужещи. 

Ирак и Афганистан


По време на Срещата на върха на НАТО във Варшава се очаква да бъде постигнато съгласие за запазването на военните бази в Афганистан, което ще позволи на САЩ да не изтеглят войските си от страната, съобщи Ройтерс след края на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел. 
Съюзниците от НАТО също показват желание да останат в Афганистан. Н АТО също така ще разшири допълнително подкрепата си за силите за сигурност на Ирак, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.
 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани