Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Топла среща за студена Антарктида

[post-views]
Топла среща за студена Антарктида

Професор Пимпирев разказва за хората, залезите и опасностите на Ледения материкPOPMIREV 

Вълнуваща среща с професор Христо Пимпирев и учените от Българския антарктически институт (БАИ) имаха обучаваните и преподавателите от НВУ „Васил Левски“. Проф. Пимпирев беше придружен от директора на Националната антарктическа програма на Аржентина д-р Мариано Мемоли и неговата съпруга, Йордан Йорданов – ръководител на българската база, Никола Петков и Емил Мишев от БАИ. Гостите бяха в НВУ по покана на преподаватели от катедра „Защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи“ във факултет „Общовойскови“, съобщиха от НВУ.
Още в началото професорът се обърна към присъстващите с думите: „Много се радвам, че съм при вас – студентите и курсантите, в това реномирано висше училище в България. Неслучайно съм тук, тъй като Антарктида, който се слави с един от  най-суровите климати на земята, е всъщност континент на военните“. Пимпирев запозна аудиторията с особеностите на Ледения континент и с живота на неговите обитатели по време на 45-минутната си лекция „Антарктида – ледената любов“. 
С чувство за хумор и любов професорът говори за ежедневието на българските учени и техните колеги от другите държави, за природата, залезите, коренните обитатели и опасностите на белия материк. Показа пъстроцветните залези, които на Южния полюс траят часове наред и къде е разположена българската база „Св. Климент Охридски“, как точно се стига до Географския южен полюс, на който във всички посоки е север.
В края на срещата ректорът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Пламен Богданов подари на гостите плакет на военния университет. От своя страна професор Пимпирев подари своята книга на университетската библиотека.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани