Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Опасен популизъм – от „Грекзит” до „Брекзит”

[post-views]
Ограничаване на щетите – ЕС и Великобритания се готвят за Брекзит без сделка

Krasimir_BelchevПопулизмът е най-опасната политическа тенденция на 21 век.  Той ни сервира  празните обещания, изопачените факти и езика на омраза към другите – към различните. Говорят Ви това, което искате да чуете,  – стратегия, която носи бързи, но краткосрочни политически дивиденти, без някой да се замисли за последиците.

Обикновено срещаме популизма при крайните политически движения, но и традиционните политици все по-често се уповават на него. Пример затова е  т.нар „Брекзит” или предстоящият референдум за членството на Великобритания в ЕС иницииран от консервативния премиер Дейвид Камерън.

Как се стигна до там, сериозен политик от ранга на Камерън да залитне по полулизма? Годината е 2010 и светът все още ближе раните си от глобалната икономическа криза, от края на 2008- началото на 2009 г. Символ на кризата в Европа беше евентуалният фалит на задлъжняла Гърция, което разклати Еврото. Решението на проблема изискваше кризисни мерки и в Брюксел се заговори създаването на по-тясно икономически интегриран съюз. Великобритания посрещна на нож идеята, защото регулациите поставят на карта титлата на Лондон, като глобална банкова столица, и още тогава се заговори за референдум.cipras_garciq

Кризата свърши, частичните регулации успокоиха страстите  в страната, но дойде друг проблем. Този път причина за недоволство стана отпадането на ограниченията за работа за българи и румънци и популистите във Великобритания заговориха за хорди от хора, които ще наводнят острова, в търсене на работа, но преди всичко на социални помощи.  Брюксел отново стана лош, но и това не се случи, а идеята за референдум отшумя. През 2014 г. избухна нова криза, отново с епицентър пак Атина. Европа заговори за Грекзит, след като популистката крайнолява партия Сириза спечели властта с обещанията да отмени мерките на бюджетни съкращения. Лидерът и настоящ премиер Алексис Ципрас организира референдум, в който се допита до гърците дали да приемат условията на кредиторите за продължаване на финансовата помощ за страната. Гърците казаха не, но за да получиш, трябва да дадеш и в крайна сметка ограниченията са вече факт. Така идеята за референдум отново зарази Обединеното кралство. Камерън, в желанието си да спечели втори мандат обеща да се допита до хората за членството на страната в блока.  И ето на 23 юни британците ще се дадат тежката си присъда, присъда с още по тежки последици за ЕС и въобще за глобалната икономика, ако решат да напуснат 28 членния блок. С наближаването на вота, подобен сценарий е възможен, защото популистите на острова имат достатъчно храна, за да манипулират обществените настроения.

Европа се провали с бежанската криза. Европа иска армия, Европа ще приеме Турция Европа е зло, което британския данъкоплатец изхранва. Това са доводите на лагера за напускане на ЕС. Всеки от тях веднага може да бъде опроверган, но затова пък е лесно смилаем,  заради сцените на хорди от мигранти, радикален ислям, тероризъм и бюрокрация.

brexit-referendum-euПодобни твърдения, овкусени с езика на омразата,  разделят хората. Доведоха и до убийството на депутат в цивилизована Великобритания, която с проевропейската си позиция е олицетворение на това „зло” за популистите.

Тази тенденция се забелязва и в други страни от общността. И ето, дни преди вота никой не се ангажира с прогноза, какво ще решат британците, защото от тяхната  присъда ще стане ясно, дали популизмът, псевдонационализмът и празният патриотизъм ще  надделеят над идеята за силна и обединена Европа.

А ако това стане – тежко на традиционните европейски ценности и пазете се! Новата вълна популизм, която ще залее Стария континент, ще бъде многократно по-силна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани