Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Председателят на ЕС с апел към британците

[post-views]
На 28 май започва процедурата по избирането на новите европейски лидери

donald-tuskПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск призова британците да гласуват за оставане на Обединеното кралство в общността на предстоящия референдум. 
Туск е поредният европейски политик, който взима пряко отношение на предстоящия референдум в във Великобритания за членството на страната в 28 членния икономически блок.
Само преди ден унгарският министър-председател Виктор Орбан също взе позиция по въпроса за т.нар „Брекзит”. „Решението е Ваше, но бих искал да знаете, че Унгария се гордее да бъде заедно с Вас в ЕС”, се казва в платено съобщение лично подписано от Орбан и публикувано от британското издание „Дейли Мейл”.
В същото време лидерът на анти-европейската независима партия във Великобритания Найджъл Фараж, макар и да не участва официално в кампанията, защити последния си плакат, изобразяваш мигратската криза в Европа и с надпис „Повратна точка – ЕС провали всички нас”.
Агитационният плакат беше осъден като ксенофобски и беше представен няколко часа преди убийството на про-европейския депутат от лейбъристката партия Джо Кокс миналия четвъртък.
Последните социологически проучвания не дават преднина на нито един от двата лагера, което продължава да изнервя не само пазарите на острова, но и световните стокови борси.
Предстоящият референдум се смята за най-голямото предизвикателство за ЕС, защото напускането на Великобритания ще създаде прецедент, който ще разклати основите на европейския проект.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани