Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първа среща на Европейски съвет след британския референдум

[post-views]
Първа среща на Европейски съвет след британския референдум

BREKZIT_SITUACIA_LONDON_28_06_16

Европейският съюз е готов за развода с Великобритания още от днес. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск часове преди първата среща на европейските лидери след референдума в Обединеното кралство. Пристигайки в Брюксел британският премиер Дейвид Каменрън заяви, че желае „възможно най-близките“ отношения с ЕС. Малко очаквано е да се задейства процедурата по развода. 
Ден преди да замине в Брюксел на може би последното  участие на британския премиер на Европейски съвет, Камерън обяви, че подава оставка, като остави задействането на процедурата за излизане от ЕС на следващия премиер. Затова малко вероятно е да има изненада на предстоящата неформална среща, която започва днес. Отделно лидерите на Франция, Германия и Италия вече обявиха, че няма да има нито официални нито неофициални преговори, докато Великобритания не подаде официално молба за напускане.
В същото време оставката на Камерън може да изправи Великобритания пред политически вакуум, който трудно може да бъде запълнен.
И все пак вече започна вътрешно партийната надпревара за наследник на Кемерън и евентуален изпълнител на резултатите от референдума.
Сред водещите претенденти за поста са бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който агитираше за излизане, настоящите министри на здравеопазването и вътрешните рабати Джереми Хънт и Тереза Май.
Здравният министър вече заяви, че е готов да проведе втори референдум за членство, ако все пак успее да се договори с ЕС страната да си върне пълни контрол на границите.
На подобна идея нито в Брюксел се гледа с добро око, нито сред явните критици на ЕС сред редиците на Консервативната партия.
Освен управляващите, опозицията, в лицето на лейбъристите, също се намира в криза, заради отказа на Джереми Корбън  да се откаже от лидерското място.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани