Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Резолюция на ЕП: Лондон да започне процедурата по напускане на ЕС

[post-views]
Резолюция на ЕП: Лондон да започне процедурата по напускане на ЕС

EP_DEBAT_BREKZIT_28_06_16

Европейският парламент прие резолюция, в която призова британският премиер Дейвид Камерън още днес да задейства процедурата по напускане на ЕС. Документът беше подкрепен с 385 гласа, 200 гласуваха против. Очаква се резолюцията да бъде представена от председателя на Европарламента Марин Шулц на Европейски съвет.
Извънредното заседание на ЕП беше изцяло посветено на Брекзит. Очаквано дебатът беше разгорещен и емоционален, не липсваха и гневни нападки. При откриването на заседанието председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Великобритания да разясни кога ще стартира процедура и поясни, че докато това не стане, всички преговори са забранени.
Видимо доволен от резултата от референдума лидерът на британската анти-европейска независима партия Наджъл Фарадж не пропусна да натрие носовете на колегите си.
Макар и да получи овации от съпартийците си, гневните освирквания и възгласи от останалите депутати надделяха. Остро изказване направи и лидерът на френската крайно дясна партия „Национален фронт” Марин Льо Пен.
Депутати от Северна Ирландия и Шотландия се включиха в време на дебата, имайки предвид, че жителите на двете страни гласуваха за оставане в съюза.  
Евроепутатите аплодираха британския еврокомисар за финансовите услуги Джонатан Хил, който, като един политиците в лагера за оставане в съюза, обяви преди дни, че подава оставка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани