Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Самоубийствени атентати в Истанбул

[post-views]
Самоубийствени атентати в Истанбул

TURCIA_ISTANBUL_LETISHTE_ATENTAT_CENTRALNA_28_06_16

Най-малко 41 станаха жертвите на тройното самоубийствено нападение срещу международното летище Ататюрк в Истанбул. 13 от загиналите са чужденци. Драстично скочи броят на ранените, които от 147 се увеличиха на близо 240. Все още няма информация за   пострадали български граждани, по данни на външното ни министерство. От там допълват, че консулът ни в Истанбул следи отблизо ситуацията. Повече за терора –вижте.
Властите предполагат, че атаката е дело на джихадисткото движение ИДИЛ, срещу което Анкара води активни военни операции.
Нападението е започнало късно вечерта, с атака на паркинга на летището, която е имало за цел да отвлече вниманието на охранителите.
Минути по-късно трима атентатори откриват безразборна стрелба по хората в и отвън терминала за заминаващи и при последвалата престрелка с полицията детронират носените от тях колани с експлозиви.
Голяма част от ранените са в тежко състояние. Властите обявиха и националността на загиналите чужденци. Сред тях има петима Саудитци, двама иракчани, както и по един гражданин на Китай, Йордания, Тунис, Узбекистан, Иран и Украйна.
Турският министър-председател Бинали Йълдъръм при посещението си на летището отхвърли твърденията за допуснати грешки със сигурността.
Малко след координираното нападение се появи информация, че има пропуски в мерките за сигурност и като слабо място се посочват паркинга на летището.
Междувременно започнаха и първите погребения в Турция. В страната е обявен национален траур.
Зачестилите терористични нападения доведоха до отлив на туристи.
Часове след атентатите международното летище „Ататюрк”, което третото в Европа по натовареност,  възобнови работа, след като първи часове на атентата бяха анулирани всички полети. Последната атака е една от най-кървавите от серията бомбени нападения в Истанбул и Анкара през последна половин година. Причина Турция  да става все по-често жертва на тероризма са военните операции, които Анкара води,  както срещу кюрдските сепаратисти, така и срещу  джихадисткото движение ИДИЛ.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани