Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започна наддаването за мястото на Дейвид Камерън

[post-views]
Започна наддаването за мястото на Дейвид Камерън

UK_IZBORI_NOV_PREMIER_30_06_16

Във Великобритания започна вътрешнопартийната битка на кконсерваторите за издигане на следващия лидер и премиер на страната. До тук се стигна, защото премиерът Дейвид Камерън подаде оставка, след като британците гласуваха в подкрепа на излизането на Обединеното кралство от ЕС.
Вътрешнопартийната надпревара започна с изненади. Соченият за фаворит за лидерския пост и премиер Борис Джонс обяви, че няма да участва. Бившият кмет на Лондон беше най-разпознаваемото лице на лагера за напускане на съюза и много преди референдума се говореше, че е бъдещият лидер на консерваторите.
Ексцентричният политик обеща пълната си подкрепа на следващия лидер на партията.
Претенденти за постовете на Камерън са сегашният министър на труда и пенсиите Стивън Кръб, министърът на вътрешните работи Тереза Мей и бившият военен министър Лиам Фокс.
Кой ще оглави партията на Торите ще стане ясно на девети септември. Който и да е бъдещият премиер, задачата му ще е изключително трудна, защото ще трябва да активира член 50 от Лисабонския договор за доброволно напускане на ЕС и да води преговорите до приключване на този процес.
Най-голямото предизвикателство ще бъде предоговарянето на членството на Обединеното кралство в единния пазар. Лондон ще настоява да може да въведе ограничения за свободното движение на хора.
На първата си среща без участието на Великобритания обаче 27 лидери на ЕС предупредиха, че няма да нарушават четирите принципа за свободната търговия, а именно свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги.
27-те са единодушни, че се надяват в най-кратки срокове Великобритания да започне процедурата за излизане от Съюза, за да се сложи край на политическата и икономическата несигурност след референдума и желанието на британците да поемат по друг път.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани