Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Столтенберг: Гъвкаво военно присъствие на югоизток

[post-views]
Столтенберг: Гъвкаво военно присъствие на югоизток

Stoltenberg_WarsawОт последната среща на върха на страните членки на НАТО в Уелс през септември 2014 г. Алиансът е осъществил най-голямото укрепване на своята колективна отбрана от времената на Студената война. „Предлагаме по-бърз, по-силен и по-подготвен Алианс“, заяви генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг по време на пресконференция в шабквартирата на НАТО, съобщи самата организация на сайта си. 
„Сега трябва да направим следващата крачка. Затова по време на срещата на върха във Варшава трябва да се договорим за по-нататъшното увеличаване на военното ни присъствие в източните части на Алианса“, каза още Столтенберг. Генералният секретар заяви, че лидерите на съюзните държави ще се договорят да разположат четири мултинационални батальона в Естония, Латвия, Литва и Полша. 
По-нататъшните усилия за укрепване на способностите за възпиране и отбрана на Алианса ще включва на югоизток гъвкаво военно присъствие с възможност за адаптивно организационно разпределение на силите и средствата, в зависимост от обстановката и поставените задачи. То ще включва мултинационална бригада в Румъния, стъпки за подобряване на киберотбраната, гражданска подготовка и изграждане на способности за защита от атаки с балистични ракети, допълни генералният секретар. Според Столтенберг, след години на намаляващи военни бюджети, новите разчети показват, че разходите за отбрана на европейските съюзници и на Канада ще нараснат с 3 процента, или около 8 млрд. долара през тази година. 
По въпроса за Близкия изток генералният секретар заяви, че лидерите на Алианса трябва да одобрят тази седмица разполагането на самолет AWACS в полза на глобалната коалиция срещу ДАЕШ. Той каза още, че очаква споразумение по новите усилия за обучение и изграждане на капацитет в Ирак, както и за ролята на НАТО в централните зони на Средиземно море за подпомагане на „Операция София“ на ЕС. 
Според Столтенберг тече подготовка и за новата среща на Съвета „НАТО-Русия“, която ще се състои малко след форума във Варшава. „Оставаме отворени за диалог с Русия. Съветът „НАТО-Русия“ ще играе важна роля като форум на диалог и размяна на информация, както и за намаляване на напрежението и за увеличаване на предсказуемостта“, каза той. Генералният секретар подчерта, че най-важни точки от дневния ред на този форум са прозрачността намаляването на рисковете. 
Ще продължи и подкрепата на НАТО за Афганистан с продължаването на мисията до 2017г., както и с финансирането на афганистанските сили до 2020 г., обяви Столтенберг. Той очерта и усилията на Алианса за по-близко сътрудничество с Украйна, Грузия и Молдова.

Някои задачи, които чакат НАТО


NATO-11. Изпращане на четири батальона в Полша и Прибалтика.
Силите трябва да бъдат комплектувани от поне 2000 войници, а още по-добре от около 4000. Германия, Великобритания и САЩ вече се съгласиха да изпратят три батальона, а Вишеградската четворка ще участва с 600 бойци. Все още не е налице четвърта държава, която да води последния батальон. Канада е най-често споменавана като претендент за тази роля.
2. Разширяване дейността по мигрантската криза.
От февруари Алиансът изпрати морски съдове на няколко страни членки да помагат за противопоставяне на престъпните мрежи в Егейско море, които прекарват нелегално мигранти до Европа. Германия, САЩ и Великобритания искат да разширят тази мисия, но Турция се противопоставя, тъй като Анкара иска НАТО да се фокусира върху Черно море, където присъствието на Русия става все по-осезаемо.
НАТО има отговорността да гарантира сигурността на своите държави-членки както в Средиземноморието, така и в Черно море. 
3. Вратата да остане отворена.
През май Черна гора приключи преговорите за приемане в НАТО и сега очаква ратифициране от парламентите на 28-те сегашни страни-членки. На срещата на върха във Варшава трябва да бъде повторена политиката на отворени врати на НАТО – и да бъде ясно заявена. Грузия изпълни изискванията за военна реформа, но продължава да бъде жертва на руското противопоставяне. Македония постигна подобни стандарти на военна реформа, но Гърция блокира приемането й. Сръбските военни казват, че са доста заинтересовани от членство, макар че политическият елит на страната все още като че ли не е готов напълно. В Украйна подкрепата за членство се увеличи до над 50% след отстраняването на Виктор Янукович. Последствията от обезкуражаването на амбициите за НАТО в тези страни ще бъдат освен слаби реформи и по-голяма уязвимост от отрицателното руско влияние.
4. Засилена роля в борбата с групировката ДАЕШ.
Конфликтите в Сирия и Ирак, за които Башар Асад създаде възможност и които са доминирани от ДАЕШ, породиха бежанската криза с исторически размери. Те продължават да застрашават сигурността на Европа и нейното единство. НАТО трябва да играе по-голяма роля за решаването на тези конфликти. Пактът трябва да отговори положително на това искане и, следвайки наскоро появилите се идеи, да изпрати разузнавателен самолет АУАКС в Ирак и Сирия. Поради опасността, която представляват за Европа конфликтите в Ирак и Сирия, НАТО трябва да бъде още по-обвързана. 
5. Принос за стабилността в Либия.
Правителството на единството в Либия беше сформирано през януари и поиска от НАТО помощ в усилията си за спиране на разпростирането на групировката ДАЕШ. Сериозна грешка беше направена от САЩ и държавите-членки на НАТО – главно Франция и Обединеното кралство – които се намесиха в Либия през 2011 г., без да имат съответното желание да се ангажират със стабилизирането на страната след конфликта. Последствията от този погрешен подход се изразиха под формата на сериозно политическо фрагментиране, възход на групировката ДАЕШ и мигрантска криза, която доведе хиляди до бреговете на Европа. На Варшавската среща Алиансът трябва окончателно да изрази желанието си да допринесе за стабилността в Либия чрез обучение и разполагане на военноморски сили.
6. Създаване на съюзнически боен флот в Черно море.
Три настоящи страни-членки на НАТО (Турция, Румъния и България) и един кандидат за НАТО с тесни връзки с Алианса (Грузия) споделят Черно море с Русия. Всичките четири страни изразиха сериозна загриженост от нарастващата агресивност на Москва в региона на Черно море. И все пак на Черно море не беше отделено внимание, както на Балтийско. На срещата на върха във Варшава трябва да се подчертае силният интерес на НАТО в областта на сигурността на Черно море и неговото намерение да се посвети на съвместна военноморска сила в региона.

Даниел Вайдич, в. „Ю Ес Нюз енд уърлд рипорт“

Варшава се превръща в крепостLogo Warsaw_cmyk

Броени дни преди срещата на върха на НАТО и пристигането на основните западни лидери центърът на Варшава започва да се превръща в строго охранявана крепост, предаде АФП, цитирана от БТА.
По бреговете на пресичащата полската столица река Висла конни полицаи патрулират по двойки около пясъчните плажове от началото на седмицата. Натрупани зад плажните барове, десетки железни ограждения чакаха да бъдат разположени.
За няколко часа двуметрова желязна стена вече обгради Националния стадион, който ще е ключово място в заседанията на 27-ата среща на върха на НАТО на 8 и 9 юли. Полицаи в жълти флуоресциращи жилетки бяха разположени на всеки 10 метра покрай стадиона откъм река Висла.
От четвъртък мостовете около стадиона и улиците в градския център ще бъдат затворени за движение. Радио „Полша“ пък съобщи, че заради форума на НАТО на варшавското летище „Фредерик Шопен“ се очакват закъснения на полетите. Забавянията се очаква да са от порядъка на около 20 минути. Радиото се позовава на информация от ръководителите на въздушния трафик. 
Общо 58 делегации от цял свят, включително такива на държавите-членки на Алианса, се очаква да пристигнат за форума, който започва днес следобед (8 юни). Сред тях ще бъде държавният глава на Съединените американски щати Барак Обама. В срещата на върха ще участват 18 президенти, 21 министър-председатели, 41 външни министри и 39 министри на отбраната. Делегациите са с обща численост над 2200 души, а броят на акредитираните журналисти надхвърли 2000. Властите във Варшава вече представиха събитието като най-голямата среща на върха в историята на НАТО. 
Президентът Барак Обама вероятно ще се почувства като у дома. Домакините любезно са му приготвили в стадиона стая, обзаведена като Овалния кабинет в Белия дом, съобщи пресаташето на посолството на САЩ във Варшава.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани