Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов стопанин на „Даунинг стрийт” 10

[post-views]
Тереза Мей спечели първия кръг от партийната надпревара при торите

tereza-meyБританският премиер Дейвид Камерън подава оставка, за да може неговият приемник Тереза Мей да сформира по-бързо ново правителство. Мей ще е първата жена премиер на Обединеното кралство след Маргарет Тачър и основната й задача ще да завърши процеса по напускане на ЕС.
Oчакваше се Дейвид Камерън да подаде оставка през септември на конгреса на Консервативната партия. Решението да ускори отелянето си дойде, след като вътрешният му министър Тереза Мей остана единствения кандидат за премиерския пост, след изненадващото отегляне на Андреа Лийдсъм от надпреварата.
Пред журналисти Тереза Мей заяви, че ще уважи желанието на британците да напуснат ЕС, но подчерта, че не трябва да се прибързва.
Твърдата позиция Мей за излизането от съюза е изненада, защото тя беше сред малкото високопоставени политици, които твърдо подкрепяха членството на страната в ЕС.
В същото време премиерът в оставка Дейвид Камерън, който ще остане в историята като политикът дал началото на Брекзит, а може би и на разпадането на Обединеното кралство, обяви пълната си подкрепа за Тереза Мей. 
Макар и вътрешно партийната битка на консерваторите да приключи, опозицията в страната в лицето на лейбъристите, Либерал демократическата партия и зелените продължават да настоява за предсрочни избори. Призив, който Тереза Мей вече отхвърли като несъстоятелен.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани