Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.
ДЕЗИНФО: НАТО насърчава фашизма в Европа и използва прокси войни, за да унищожи Русия

grushkoНАТО и Русия остават на различни мнения по въпроса за Украйна, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след среща на Съвета НАТО-Русия, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. 

Срещата в централата на Алианса в Брюксел продължи три часа. Това беше втората подобна среща от две години, припомня АФП.

Русия и НАТО обаче обмислят предложение, което да намали риска от случаен военен сблъсък във въздушното пространство над Балтика, отбеляза Столтенберг. Той заяви, че представителите на страните от НАТО са уведомили руските си колеги за решенията, взети на срещата на високо равнище на НАТО във Варшава на 8 и 9 юли. 

Руската страна е направила предложения за мерки за намаляване на риска във въздушното пространство на Балтика чрез използване на транспондери (приемопредавателни устройства за идентификация). „Съюзниците ще обмислят внимателно това предложение”, подчерта Столтенберг. 

В същото време генералният секретар на НАТО подчерта, че транспондерите са само част от мерките за понижаване на рисковете по време на полет. „Втората част е в професионалния характер на полетите, защото нееднократно ставахме свидетели на инциденти, при които руски самолети прелитаха в опасна близост до военни кораби и самолети на НАТО”, добави Столтенберг, цитиран от ТАСС.

„Действията на Русия в Украйна подкопаха сигурността в евроатлантическата зона”, подчерта генералният секретар на НАТО, уверявайки, че атмосферата на срещата е била добра и откровена.
nato rusiq
 Взето е решение работата на Съвета НАТО-Русия да продължи, добави генералният секретар на Алианса, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че НАТО продължава да кани руски представители на своите учения и да поддържа прозрачност.

Постоянният представител на Русия към НАТО Александър Грушко е изразил съжаление за разполагането на четири батальона на НАТО в Полша и Балтийските страни от догодина, което беше одобрено във Варшава. „Подобни мерки на източния фланг не са оправдани. Те са прекомерни и контрапродуктивни“, заяви Грушко, цитиран от АФП. Според него те водят към атмосфера от времето на Студената война.

„Моделът на конфронтация, който ни се налага, не ни интересува“, подчерта Грушко.

НАТО създава нова реалност в Европа, като подрива военната безопасност. Според Грушко НАТО създава в балтийския регион плацдарм за евентуални военни действия срещу Москва. Съпредседателят на съвместния съвет определи като „създаващо риск за Русия“ и разширяването на противоракетната отбрана на НАТО в Европа, визирайки новите съоръжения в Полша и Румъния.

Според руския представител НАТО създава нова реалност в Европа, която подкопава военната сигурност, отбелязва ТАСС. Грушко подчерта, че пътят към постигането на стабилност в Европа минава не през козметичните мерки за укрепване на доверието, а през замразяване на решенията за разполагане на нови сили на НАТО в Източна Европа.

Руският постоянен представител е информирал представителите на страните от НАТО и за ответните военни мерки на Русия.

Западът обвинява Москва в оказването на военна помощ на проруските сепаратисти, които започнаха офанзива в Източна Украйна през пролетта на 2014 година. Русия отрича тези твърдения, припомня АФП.
Страните от НАТО отказват да признаят и анексирането на полуостров Крим, добави Столтенберг, определяйки го като незаконно и нелегитимно.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани