Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският парламент поднови ядрената си програма „Трайдънт”

[post-views]
Британският парламент поднови ядрената си програма „Трайдънт”

UK_TRIDENT_PRAGRAMA_19_07_16

Британският парламент одобри с голямо мнозинство подновяването на остарялата оръжейната ядрена система на страната. Проектът за милиарди лири за модернизиране на системата „Трайдънт“ е ключов за поддържане на статута на Великобритания като световна сила, коментират световните агенции.
Документът получи подкрепата на 472 депутати в Kамарата на общините. 117 се обявиха против. Силната опозиция дойде от Шотландската национална партия, защото ядрените подводници Трайдънт са базирани в Шотландия, а настроенията в страната са за излизане от Обединеното кралство.
Още през 2007 г. бе решено, е е необходимо да се модернизират   остарелите ядрени подводници Трайдънт. След референдума за излизане от ЕС, темата стана по-актуална и вече беше официално одобрена. Според Британското министерство на отбраната модернизирането на четирите ядрени подводници ще струва на страната до 37 милиарда евро, но експерти посочват, че сумата ще е много над официално заявената. За Тереза Мей обаче само с модернизирането на система ще може да изпълни обещанието си към британците да ги защити от растящата заплаха от Русия и Северна Корея, както и да запази работа на хиляди шотландци.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани