Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган е готов да върне смъртното наказание

[post-views]
Ердоган е готов да върне смъртното наказание

TURCIA_ERDOGAN_PREVRAT_CENTRALNA_19_07_16

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган заяви пред Си Ен Ен, че ако парламентът вземе решение за връщане на смъртното наказание, той ще го подпише като закон. ЕС предупреди в понеделник Анкара, че с възобновяването на екзекуциите ще си затвори вратата за присъединяване към 28-членния съюз.
Малко преди да даде първото си интервю за чуждестранна медия Реджеп Таип Ердоган даде подобно обещание на хилядите си привърженици събрали се пред резиденцията му в Истанбул.
Чистките във всички държавни институции в Турция след неуспешния преврат продължават. За по-малко от три дни властите арестуваха или отстраниха от работа над 20 хиляди души, сред които висши военни и полицейски офицери, както и съдии, прокурори и местни управници.
Отделно над 1500 държавни служители в Министерството на финансите също бяха уволнени, а на над 3 милиона души им е отказан полагащия им се годишен отпуск.
Междувременно сочения за организатор на преврата – бившият командващ на Военновъздушните сили Генерал Акин Йозтюрк и още 26 офицери бяха изправени пред съда, който им повдигна обвинения за държавна измяна. След заседанието Акин Йозтюрк отхвърли обвиненията и заяви, че няма нищо общо с метежниците.
Правителството на Ердоган продължава да подозира духовника Фетхулах Гюлен, който живее в доброволно изгнание в САЩ, че именно той е кукловодът на последните събития в Турция.
През деня турският министър председател Бинали Йълдъръм заяви, че правителството му е изпратило официално молба за екстрадирането на Гюлен. Официален коментар от американския власти все още няма. Вашингтон заяви, че ще уважи искането на Анкара, ако властите в Анкара предоставят доказателства за твърденията си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани