Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стрелба в търговски център в Мюнхен

[post-views]
Стрелба в търговски център в Мюнхен

0,,19421836_303,00

Безразборна стрелба беше открита в най-големия търговски център в германския град Мюнхен в петък вечер. Има убити и ранени при стрелбата, но е противоречива информацията колко точно са, съобщи говорителка на германската полиция, цитирана от Ройтерс. Подозира се за терористично нападение. Провежда се мащабна акция. Мюнхенската полиция съобщи, че градът е „в остро състояние на терор„, посочва ДПА. Бе помолено хората да се въздържат да постват снимки от стрелбата в мола.

Баварското вътрешно министерство потвърди, че са убити поне трима души. Полицейски източник пък, цитиран от Франс прес, съобщи, че убитите може би са шестима.

Районът около търговския център, където се разигра драмата, е отцепен и е в ход операция по залавянето на един или няколко въоръжени нападатели, открили безразборна стрелба в мола.Полицията призова гражданите да стоят в домовете си, а ако се намират навън, да се укрият на закрито място, докато продължава неизяснената ситуация във връзка със стрелбата в търговския център.

Междувременно телевизионният канал „Скай нюз“, цитиран от ТАСС, съобщи в Туитър за нова стрелба в Мюнхен в района на метростанция „Мариенплац“.

Централната гара в Мюнхен беше евакуирана, съобщи германският железопътен оператор „Дойче бан“. Всички пътнически влакове, идващи към баварската столица, са спрени, преди да навлязат на територията на града, каза компанията. Спряно е и движението на целия градски транспорт по искане на полицията, съобщи общинската транспортна дирекция.

Градските власти спряха няколко автобусни и трамвайни линии, както и метрото, минаващо през района, и призоваха чрез Туитър хората да избягват публични места, поне докато ситуацията се изясни.

Целият медицински персонал на болниците в Мюнхен е извикан извънредно на работа по нареждане на местните власти заради възможността да бъдат приети много ранени от стрелбата, предаде ТАСС, като се позова на ДПА.

Говорител на мюнхенската полиция каза, че очевидци са видели трима нападатели с дълги пушки, съобщи Ройтерс. Той добави, че мотивът за атаката все още не е известен.

Германски полицаи отговарят на стрелбата в търговски център в Мюнхен

Радиостанция „Байеришер рундфунк“ съобщи, че премиерът на Бавария Хорст Зеехофер свиква извънредна среща с шефа на баварското вътрешно министерство Йоахим Херман сред стрелбата в Мюнхен.

Днешната стрелба идва само седмица, след като 17-годишен юноша бежанец, поискал убежище в Германия, нападна с брадва пътници в германски влак, а „Ислямска държава“ пое отговорност за атаката.

Търговският център „Олимпия“ е в съседство с олимпийския комплекс, където на мюнхенската лятна олимпиада през 1972 г. палестински екстремисти от групировката „Черния септември“ взеха 11 израелски спортисти за заложници и ги убиха, когато полицията се опита да предприеме акция за освобождаването им.

Днес, малко преди нападението в мюнхенския мол, германският правосъден министър Хайко Маас каза пред вестник „Билд“, че „няма причина за паника, но е ясно, че Германия остава възможна мишена“ за терористични атаки.

 

източник: DarikNews

22 юли 2016 19:41 / обновена в 22:06 | Редактор: Виктория Ташкова
                      Тwitter (@Conflicts)

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани