Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турският президент с критика към мигрантското споразумение с ЕС

[post-views]
ЕС и Турция с проектоспоразумение за мигрантите

erdogan_and_tusk-turciq-esТурският президент Реджеп Таип Ердоган отправи остра критика към ЕС, в частност неспазването на ангажиментите по подписаното през март тази година споразумение за ограничаване на бежанския поток към Европа. Съдбата на споразумението отново е на карта, след неуспешният преврат в Турция и последвалата чистка в държавните институции.
ЕС не е искрен в обещанията си, защото от обещаните 3 милиарда евро финансова помощ за справяне с бежанската вълна от Сирия, до този момент Анкара е получила едва 2 милиона евро, посочва Ердоган.
Турция е дом за близо 3 милиона сирийци, което по изчисленията на правителството струва на страната над 12 милиарда евро.
Ердоган не пропусна да припомни на европейските лидери, че не спазват и другата клауза на споразумението, а именно облекчаването на визовия режим за турските граждани в Шенгенското пространство.
Финансовата помощ и отпадането на визите са гръбнака на споразумението, което за сега дава ефект. За първи път през април граничната агенция на ЕС Фронтекс обяви, че мигрантския поток от Турция за Европа е спаднал чувствително.
Превратът в Турция и най-вече последната масова чистка във всички държавни институции хвърли нова сянка върху споразумението.
Докато ЕС остро осъди пуча и твърдо застана зад демократично избраното правителство, гледа на масовите арести и уволнения, като действия срещу основните свободи на хората.
Брюксел остро осъди и последните съобщения, за масови арести на журналисти.
Отделно ЕС предупреди Турция, че ако върне смъртното наказание ще прекрати продължаващите от години преговори за присъединяването към блока.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани