Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Клинтън официално е кандидат на демократите

[post-views]
Клинтън официално е кандидат на демократите

За първи път в 240-годишната история на Съедините щати жена, издигната от една от двете основни политически партии, ще се бори за президентския пост през ноември. Това е Хилари Клинтън, която официално получи номинацията на Демократическата партия за неин кандидат, съобщиха световните медии. 
Това стана във втория ден на започналия в понеделник Национален конгрес на Демократите, който събра във Филаделфия 5000 делегати. Оставаше само 68-годишната Клинтън в четвъртък да даде официално съгласието си да представлява демократите на изборите. 

Klintan Бившият държавен секретар получи подкрепата на мнозинството от делегатите на конгреса, преминавайки прага от 2382 гласа, които бяха необходими за номинирането й. Във вторник тя заяви, че делегатите от Демократическата партия са „поставили най-голямата пукнатина“ в стъкления таван за жените, предава АФП. „Ако има малки момичета, които са останали до късно да гледат, нека им кажа само едно, че аз може да съм първата жена президент, но някоя от вас е следващата“, отбеляза Клинтън.

Около 50 000 души се събраха във Филаделфия по случай конгреса на демократите, включително над 5000 партийни делегати, депутати, специални гости, журналисти и протестиращи.

Подкрепа от всички 

В първия ден от форума Хилари Клинтън получи подкрепа от първата дама Мишел Обама, която постави акцент върху далновидността на бившия сенатор в сравнение с конкурента й от републиканската партия Доналд Тръмп. „Предстоящите президентски избори са изключително важни за нашите деца. Те ще определят бъдещето им следващите 4-8 години. Единственият човек, на когото имам доверие, че разбира тази отговорност, е нашата приятелка Хилъри Клинтън”. Това заяви Мишел Обама при откриването на конференцията на демократите. „Клинтън никога не се огъва, когато е под напрежение, никога не избира лесния път и не оставя нищо недовършено” – продължи тя.  Мишел Обама припомни изборите от 2008 година, които спечели нейният съпруг Барак Обама и обърна внимание, че въпреки загубата от него, Клинтън не се е разочаровала или отказала да се бори и работи за обществото, защото знае добре, че има и по-важни неща от личните разочарования. 

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс подкрепи доскорошната си конкурентка. Неговата реч се следеше с повишено внимание, тъй като е неясно дали верните му поддръжници ще застанат зад Хилари Клинтън, както той ги призова. „Познавам Хилари Клинтън от 25 години. Помня я като страхотна първа дама, която постави прецеденти в ролята си. Работил съм с нея в Сената и я познавам като защитничка на правата на децата, жените и инвалидите. Тя ще е превъзходен президент и се гордея да застана до нея тази вечер!“, каза Сандърс. 

Емоционален беше и съпругът на Хилари – Бил Клинтън, чиято реч беше произнесена във вторник. Той заяви пред конгреса, че съпругата му е посветила целия си живот на другите хора. Бившият президент на САЩ изложи множество примери за работата на Хилари Клинтън в полза на децата още от времето, когато двамата са били студенти. Той я нарече също защитник на правата на жените и хората с различна сексуална ориентация. „Тази жена никога не се е задоволявала със статуквото“” подчерта той
и допълни: „Тя винаги иска да движи топката напред.”

Протести и анкети

Откриването на конгреса беше белязано от шумни протести от страна на поддръжниците на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Скандиранията „Искаме Бърни!” и освиркванията при всяко споменаване на името на Хилари Клинтън често огласяваха конгресната зала по време на речите на различните партийни представители и дори доведоха до арести на най-бурно протестиращите.

Дори самият Сандърс провокира освирквания, след като призова делегатите си да подкрепят Клинтън и порица разделението в партийните редици. Безпорядъкът на конгреса не бе пропуснат от републиканския кандидат за президентския пост Доналд Тръмп, който отбеляза, че събирането на неговите съпартийци е преминало изключително гладко в сравнение с това на демократите.

Очаква се в четвъртък Хилари да приеме номинацията и да произнесе реч, както и да започне кампания. Проучванията обаче показват, че битката между нея и кандидата на републиканците Доналд Тръмп е оспорвана. Социологическо допитване на CNN/ORC, публикувано преди конгреса показа, че кандидатът за президент на САЩ на Републиканската партия Доналд Тръмп води пред Хилари Клинтън в битката за Белия дом. Анкетираните дават на милиардера 5% преднина пред бившия държавен секеретар. Ако в понедерник се провеждаха президентските избори, Тръмп щеше събере 44%, Клинтън – 39%, Гари Джонсън, номиниран от Либертарианската партия – 9%, и Джил Стейн от Зелената партия – 3%. Ако само Тръмп и Клинтън участват, той ще води с 48% срещу 45%. Последните данни представляват 6-процентов скок за Тръмп след конвента на републиканците. За първи път такъв резултат в навечерието на конвентите на републиканците и демократите е регистриран при проучване на Си Ен Ен от 2000 година. Това е най-доброто представяне на милиардера срещу Клинтън от септември 2015 година. Магнатът увеличава подкрепата си сред независимите.

Скандалът сред демократите

Недоволството на поддръжниците на Сандърс е провокирано най-вече от скандала с изтекли над 19 000 имейли на Националния комитет на Демократическата партия, публикувани от Уикилийкс, от които става ясно, че ръководството е лансирало Хилари Клинтън пред сенатора от Върмонт за президентската номинация. В имейлите се обсъжда как лидерите на демократите могат да възпрепятстват победата на Бърни Сандърс, основния съперник на Хилари Клинтън.

Председателката на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ Деби Уосърман Шулц публикува изявление, в което обяви намерението си да се оттегли от поста след националния партиен конгрес във Филаделфия, предаде ТАСС. Оттеглянето на Уосърман Шулц показва желанието на партийните лидери да избегнат конфронтация с верните поддръжници на Сандърс по време на конгреса. Председателката беше гръмоотвод за критики през цялата кампания на Демократическата партия, по време на която Сандърс постоянно обвиняваше националния комитет в пристрастност към Клинтън.
Демократите с власт – президентът Барак Обама и държавният секретар Джон Кери обвиниха индиректно за изтичането Русия. В интервю за NBC News Обама заяви, че Русия може да се опита да повлияе на предстоящите президентски избори в страната му. „Всичко е възможно”, коментира Обама, като припомни, че руснаци са били отговорни за хакерски атаки. Тъй като тече разследване на изтичането на информацията, той не обвини открито Москва.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че е повдигнал пред руския си колега Сергей Лавров въпроса за хакването на имейли на Националния комитет на Демократическата партия, но не каза кой може да е отговорен за това, предаде АП.

В сряда на форума във Филаделфия ще пристигнат президентът Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън. В четвъртък, когато е последната вечер на конгреса, Челси Клинтън ще излезе на сцената да представи майка си Хилари, която след това ще изнесе реч и официално ще приеме номинацията на Демократическата партия.
Все още не се знае кога ще говори избраният от Хилари кандидат за вицепрезидент Тим Кейн.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани