Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Алепо отново под обстрел

[post-views]
Алепо отново под обстрел

A Syrian man carries his two two girls a...A Syrian man carries his two two girls as he walks across the rubble following a barrel bomb attack on the rebel-held neighbourhood of al-Kalasa in the northern Syrian city of Aleppo on September 17, 2015. Once Syria's economic powerhouse, Aleppo has been ravaged by fighting since the rebels seized the east of the city in 2012, confining government forces to the west. AFP PHOTO / KARAM AL-MASRI KARAM AL-MASRI/AFP/Getty Images
A Syrian man carries his two two girls a…A Syrian man carries his two two girls as he walks across the rubble following a barrel bomb attack on the rebel-held neighbourhood of al-Kalasa in the northern Syrian city of Aleppo on September 17, 2015. Once Syria’s economic powerhouse, Aleppo has been ravaged by fighting since the rebels seized the east of the city in 2012, confining government forces to the west. AFP PHOTO / KARAM AL-MASRI KARAM AL-MASRI/AFP/Getty Images
Ожесточените боеве продължават около сирийския град Алепо, където настъпление на бунтовниците се опитва да пробие обсадата на правителствените сили върху контролирани от тях територии, съобщи Би Би Си. Миналата събота и неделя бунтовниците се опитаха да свържат отново обкръжения район на изток с контролирани от тях територии на запад. Те взривиха огромна бомба в тунел под позиции на сирийската армия в стратегически квартал „Рамуса“. Сирийската армия отвърна с помощта на руски въздушни удари, за да спре пробивът на бунтовниците.

Около 250 хил. цивилни живеят под обсада в контролираните от бунтовниците райони, откакто правителствените сили ги блокираха през миналия месец. „Сега отправяме поглед към района на „Рамуса“, но руските самолети засилват бомбардировките си, което ни възпира да се придвижваме бързо“, коментира бунтовнически командир пред Ройтерс. Друг източник от средите на бунтовниците заявил за Ройтерс, че около 10 хил. войници, поне 95 танка и неколкостотин ракетни установки са били разположени от тяхна страна за определената от него като „велика епична битка за Алепо“. Източникът изтъкнал, че десетки атентатори самоубийци също са подготвени да блъснат заредени с експлозиви военни коли в армейски КПП-та.

Кървави сражения

Базираната в Лондон сирийска обсерватория за наблюдение на човешките права определи настъплението на бунтовниците като най-мащабното досега, включващо сражения по основните бойни фронтове на разделения град. Според организацията във вторник правителствените войски са си върнали две селища и две височини в югозападните райони на Алепо. „Режимът предприе контраатаки, за да спре яростната офанзива на бунтовниците“, заяви шефът на Обсерваторията Рами Абдел Рахман. Според същия източник от неделя насам, когато започна операцията, са загинали над 50 бунтовници и джихадисти. Десетки правителствени войници също са убити. 

Местен жител заявил пред Би Би Си, че понастоящем животът в града е изключително труден: „Като се започне с това, че напълно изчезнаха основни храни. Хората се страхуват, защото онези семейства, които имат деца и които трябва да им осигурят мляко, не могат да си го доставят от пазарите, защото няма. Всеки ден има по 20 – 30 атаки от руски самолети или хеликоптери. „Общественият транспорт напълно спря заради липса на гориво. Хората си седят по домовете, а може би така е по-добре, за да избягват обстрела“.

Сирийските правителствени войски, подкрепяни от руски бойни самолети, изградиха солидна отбрана.  Междувременно Русия и Сирия обявиха откриването на хуманитарни коридори за цивилни и бунтовници, желаещи да се предадат, но се съобщава за малко хора, които ги използват.

Чия е офанзивата?

Във вторник от базираната в Лондон Обсерватория съобщиха, че с контраатаката правителствените и руските сили са успели да отвоюват 5 от осемте позиции, завзети от бунтовниците. Рахман заяви още, че, както ги нарича, опозиционните бойци от „Фронт Фатах ал Шам“, които до съвсем скоро бяха известни като подразделението на „Ал Кайда“ в Сирия „Фронт ал Нусра“, и техни присъюзни ислямисти са имали трудности да задържат позициите, които завзеха.

Основната цел на нападението на бунтовниците през миналия уикенд беше да завладеят квартал „Рамуса“ в южните покрайнини на Алепо, използван за основен маршрут за достъп за правителствените сили и цивилните, живеещи в контролираните от правителството части на Алепо. Овладявайки „Рамуса“, това би едновременно отрязало правителствените сили и би дало на бунтовниците нов достъп до техните обсадени квартали в източната част на Алепо.

Най-малко 30 цивилни са били убити от неделя насам при бомбардировки, извършени от опозицията по контролирани от правителството югозападни квартали в Алепо.

Според сирийски военен източник около 5000 проправителствени бойци, включително ирански сили и мощното ливанско радикално шиитско движение „Хизбула“, взимат участие в битката за Алепо. Изправени срещу тях са хиляди бойци от „Фронт Фатах ал Шам“ и присъдружни ислямисти, включително мощната фракция „Ахрар ал Шам“. Според сирийския център това е най-мащабното нападение на бунтовнически сили в Алепо от 2012 г., когато за пръв път там избухна насилието и опозиционните бойци овладяха половината от града.

Токсичен газ

Сред жертвите обаче трябва да се включат и 33-ма души преимуществено жени и деца, които пострадаха през нощта срещу вторник в съседния на Алепо град Саракеб. Спасителната служба, действаща в контролирани от бунтовници територии в Сирия, обяви, че хеликоптер е хвърлял варели с токсичен газ близо до мястото, където руски военен хеликоптер беше свален часове по-рано, съобщи Ройтерс.
 
„Сирийската гражданска защита“ – група, която се самоопределя като неутрално звено от доброволци по издирване и спасяване на хора, публикува видео в YouTube, показващо броя на хората, изпитващи затруднения да дишат и на които се раздават кислородни маски от хора в униформи на гражданска защита. Служителите на „Сирийската гражданска защита“, които са отишли на мястото на нападението, заявиха, че подозират, че става въпрос за хлор, но не могат да потвърдят това. „Бяха хвърлени варели със среден размер, съдържащи отровни газове. Сирийската гражданска защита не е в състояние да определи вида на отровния газ“, посочи техен говорител.  

Кремъл определи като „спекулация“ информацията, че руската авиация е пуснала в Сирия бомби с токсичен газ. Според информация на телевизионния канал „Ал Джизира“, руски бойни самолети са нанесли удари в същия район, часове след свалянето на хеликоптера. По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков той не разполага с информация за това как протича операцията. „Вероятно въпросът не трябва да се адресира към Кремъл. В конкретния случай не разполагам, ние нямаме информация за това как протича операцията. Още повече че е трудно да се реагира на подобни спекулации, невинаги е ясно на какво се основават те, на какви източници и така нататък.“ – коментира Песков.

И сирийските правителствени сили, и опозицията са отричали използването на химически оръжия по време на конфликта, започнал преди повече от 5 години. Западните сили твърдят, че сирийското правителство е било отговорно за нападения с хлор и други бойни отровни вещества. От своя страна сирийското правителство и Русия са обвинявали бунтовниците в използването на отровен газ.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани