Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

“Моцартови празници” в Правец

[post-views]
“Моцартови празници” в Правец

MOZZARTЗа 12-и път в Правец се провежда международният музикален фестивал „Моцартови празници“, създаден от маестра  Христина Ангелакова и негов артистичен директор.  Пет дни и вечери  любителите на музиката ще се срещнат с утвърдени световни изпълнители в оперния, симфоничния и джазовия жанр. Ще гостуват и млади таланти, класически и джаз формации, както и оркестърът на БНР, оркестрите и балетът на Русенската и на Старозагорската оперни трупи.

На сцените на езерото пред хотела, в залите „Правец“ и на читалището, на площада пред общината и на открития басейн на хотелския комплекс зрителите ще видят изпълнения, посветени т.г. на 260-годишнината от рождението на Моцарт, както и на кръглите годишнини от смъртта на Шекспир и Сервантес (400 г.) и на 200-годишнината от първото представяне на операта на Росини „Севилският бръснар“.

Фестивалът ще бъде открит с концерт за три пиана и оркестър от Моцарт в изпълнение на Георги Черкин и Виктория Василенко и оркестъра на Националното радио. Дирижира Диан Чобанов. През втория ден на сцената на езерото Русенската опера за първи път представя своя оперно-танцов спектакъл на „Севилския бръснар“. Третият ден е посветен на джаза в класиката под мотото „Всичко е джаз“. Вечерта завършва с изпълнение на военния бигбенд – Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев. „Алегро виваче или каквото куклите танцуват“ ще бъде представено на четвъртия ден от Държавния куклен театър – Варна сутринта, а вечерта ще завърши с концерт с избрани хорове, арии, дуети, ансамбли – наздравици от опери и оперети в изпълнение на Русенската опера, дирижирана от испанеца Хосе Луиз Гомес.

Последната вечер „се пада“ на операта на Доницети „Лучия ди Ламермур“ на Старозагорската опера – на площада пред общината под палката на аржентинския диригент Марио де Росе.

През всичките фестивални дни ще се представя и фотоизложба на Виктор Викторов на тема „Моцартови празници – фестивален живот“, която показва развитието на фестивала и мащаба му.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани