Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Логистиците от 110-и полк – добри в цеховете и на… сцената

[post-views]
Логистиците от 110-и полк – добри в цеховете и на… сцената

И в най-горещите летни дни не спира дейността на военнослужещите от 110-и логистичен полк. А тя е специфична и изисква дългогодишна подготовка и всеотдайност. Работи се по възстановяване на въоръжението, отремонтиране на бойна и транспортна техника, изпълнение на транспортни задачи в интерес на формированията от Сухопътните войски… Заедно с тези задължения логистиците полагат грижи за издигане на нивото на своята общовойскова и специална подготовка. 

А преди по-малко от два месеца воините от полка показаха, че са добри не само в цеховете, но и на сцената. На  Заключителния преглед на любителското художествено творчество в Сухопътните войски в Смолян те станаха трети в комплексното класиране. Първите две места заеха 55-и инженерен полк – Белене, и 68-а бригада „Специални сили“, а зад 110-и полк останаха участници от 8 военни формирования.

След Прегледа логистиците отново започнаха да изпълняват многобройните си задачи.  Както се казва, 

вчерашният успех е за вчера

За сценичните им изяви и за всекидневната им дейност разговаряме с някои от военнослужещите от 110-и полк, участвали в триумфалното си представяне в Смолян. 

Всъщност, трети в комплексното класиране в Прегледа на любителското художествено творчество станахме и през 2013 г., когато той се състоя в Сливен, веднага уточни капитан Здравко Пейчев. Той е постоянният ръководител на групата от талантливи изпълнители в полка. Лесно може да направи равносметката, тъй като формированието, тогава като бригада, бе създадено през 2000 г. Отначало в прегледите участваха с отделни индивидуални изпълнители. Дори в един от тях, състоял се в Стара Загора, бяха само двама. Разчитаха предимно на майстора на акордеона старши сержант Тихомир Колев и на сержант Георги Петковски.

к-н Здравко Пейчев
В следващите години капитан Здравко Пейчев издирва талантливи военнослужещи и цивилни служители и 

амбициите  се увеличават

Самият той едва ли е мислил някога, че ще се занимава с любителско художествено творчество. Завършил е Военното училище във Велико Търново през 1991 г. Първото му назначение като офицер е командир на взвод в автотранспортна рота в 53-и мотострелкови полк в Грудово. След две години е станал командир на рота, а след още три –  старши помощник-началник по експлоатацията и ремонта на бронетанкова техника в служба „Бронетанкова и автомобилна техника“ на полка. През 1996 г. е бил назначен за заместник-командир на зенитно-ракетен дивизион. Службата му в Грудово в онзи легендарен 53-и мотострелкови полк приключва през 2002 г., когато формированието е закрито.

През 2002 г. капитан Пейчев вече е командир на рота за материално осигуряване в батальона за ремонт на въоръжение в 110-а логистична бригада в Пловдив, от 2008 г. –  110-и полк. През следващата 2003 г. става помощник-началник на отделение „Личен състав“. Оттогава е на тази длъжност. 

С голямо желание от страна на нашите таланти успяхме да направим групи под ръководството на сегашния цивилен служител Боян Бозвелиев. За солистка привлякохме изградената певица старши сержант Фаня Демирова от първи логистичен батальон. В последните години успешно се включи редник Николай Колев от батальона за ремонт на въоръжение, служил преди това в 61-ва Стрямска бригада, припомни капитан Пейчев.

Как се е стигнало до забележителното представяне в Смолян? Изградена е била стройна композиция от танци и песни с музикално оформление. Реализацията е била трудна, но пък спектакълът се е получил красив и ефектен. 

Осигуряването бе изцяло с лични музикални инструменти. При подготовката бяха създадени добри условия, благодарение на разбирането на командира на полка полковник Радослав Янев и на командирите на батальони. Но много

важна е мотивацията

отбеляза капитан Пейчев. Така, както е голямо желанието на военнослужещите и цивилните служители във всекидневната им дейност, така е било и при подготовката за прегледа в Смолян. След отличното представяне в заключителния етап на любителското художествено творчество командирът на полка е наградил със своя заповед участниците. 

Капитан Стоян Казаков получи награда за представянето си в прегледа в Смолян от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
Един от тях е капитан Стоян Казаков. Той е завършил  НВУ „Васил Левски“ през 2009 г. – специалност „Организация и управление на тактическите подразделения за логистично осигуряване“, специализация „Танкотехнически и автомобилни войски“. Първата му длъжност е командир на взвод за логистично осигуряване в батальон за ремонт на въоръжение. Участвал е на 6-месечна мисия в Афганистан като съветник към отделение „Логистика“ в батальон от Афганистанската национална армия. След завръщането му е назначен за помощник-началник в отделение „Логистика“ в същия батальон. И оттогава е на тази длъжност.

Основната ни дейност е свързана с логистичното осигуряване на батальона. Батальонът се занимава с ремонтна дейност, приемане и сдаване на въоръжение, на различни видове имущества, документално отразяване на всички счетоводни операции, които се случват, обясни капитан Казаков.

Със свиренето на китара е започнал да се занимава в трети клас. Бил е записан на уроци по китара и е изкарал така три години. Отказал се е от свиренето, защото е почувствал, че му се отнема от личното време и повече му се е играело навън  с другите деца. Като по-голям, в средношколските си години, е преоткрил отново любимия си инструмент. И оттогава почти непрекъснато се занимава със свиренето на китара.

Аз се включих на по-късен етап. Вокално-инструменталният ни състав беше почти готов, благодарение на капитан Здравко Пейчев, който вече беше издирил музикантите. С тях установихме какви общи интереси имаме, какво можем и какво не можем да направим. В Смолян участвах в трети Преглед на  художествената самодейност. Задачата беше поставена от командира на полка – освен индивидуални награди, да имаме и колективна награда,

да се чуе името на полка

И ние се справихме с тази задача, заяви с удовлетворение капитан Стоян Казаков.

Сержант Георги Петковски  е един от първите в логистичното формирование, участвал в прегледите на художествената самодейност. Посещавал е музикални школи още от малък. Учил се е заедно с по-големите от него. В 8-9 клас се е ориентирал към необятния български фолклор. Свирил е на китара, тамбура и бозуки. Като наборен войник е бил граничар – постъпил е в Смолянския отряд, после в Петрич, известно време е служил във Видин и се е уволнил пак в Смолянския отряд. Започнал е да работи като професионален музикант по заведения. Но е дошъл моментът, в който е предпочел  да се яви на конкурс за кадрови войници, най-вече заради нарасналите си семейни ангажименти, а и за по-голяма сигурност. 

Постъпил е на служба на 1 март 2002 г. След началните модули е бил назначен за техник по ремонта на технически средства за ЯХБЗ в химическа работилница и десетина години е изпълнявал тази дейност. Завършил е курс за младши сержант, а след това и за сержант. И от март 2013 г. е сержант в същата работилница. Бил е командир на отделение, а от началото на тази година е заместник-командир на взвод за ремонт на технически средства за ЯХБЗ. Работата ни, уточни сержант Георги Петковски, се заключава в ремонт на химическата техника и имущества в армията, и градуировка на приборите.

И останалите военнослужещи от 110-и полк, взели третото място, са поели непосредствените си задължения. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани