Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Музеят на авиацията – от Крумово в Пловдив

[post-views]
Музеят на авиацията – от Крумово в Пловдив

DSC00905На 2 август при посещението си в 3-а авиобаза „Граф Игнатиево“ министър-председателят Бойко Борисов обяви, че е взето решение Музеят на авиацията да бъде преместен от Крумово в Пловдив и така да се улесни достъпът на гражданите до експозициите му. Той ще бъде разположен в района, където преди години се намираше Корпус „Тактическа авиация“. Идеята е отпреди години и много пъти е взимано решение тя да се осъществи. Но досега са оставали само добрите намерения.
Ще припомня, че през януари 2003 г. в сградата на община Пловдив се  състоя работна среща по повод преместването на Музея на авиацията. Присъствието на тогавашни ръководители и командири бе повече от авторитетно. В разискванията взеха участие кметът на града д-р Иван Чомаков, командирът на корпус „Тактическа авиация“ бригаден генерал Евгени Манев, представители на областната управа и на общината, заместник-началникът на ГлЩ на ВВС бригаден генерал Младен Казаков, командирът на 24-а вертолетна авиобаза бригаден генерал Динко Иванов, първият управител на музея полковникът от резерва Йорго Керанов и тогавашният – полковникът от резерва Слави Павлов, директори на фирми и бизнесмени. Срещата завърши с единодушно решение Музеят на авиацията да бъде преместен от района на авиобазата в Крумово на територията на град Пловдив.
Идеята
за преместването на музея се роди при разговор  с бригаден генерал Евгени Манев преди повече от година и половина, заяви след работната среща кметът на общината д-р Иван Чомаков. И обобщи мнението на участниците в нея, че ако музеят е бил полезен доскоро за специалистите от авиацията, вече е необходимо той да стане достъпен и за обикновените хора – пловдивчани, гости на града и гости на страната ни. Неговата цел ще бъде да рекламира българската военна история, тъй като в района се провеждат международни учения, както и авиационен фестивал.
Д-р Чомаков допълни, че е бил изненадан от многобройните експонати, с които разполага музеят – не само самолетите, но и снимковият материал, документите, филмите, униформите, използваната техника през годините. Мнението на участниците в срещата бе, че никой не може да отнеме правото на Пловдив да бъде столица на българската авиация, защото градът е свързан дълбоко с нейната история и няма друг град в страната с толкова летища около него. Общинският съвет, в лицето на тогавашния председател Страшимир Дочков, се ангажира с безвъзмездното предоставяне на територия на бъдещия парк-музей със сграда със съответните салони, библиотека и т.н. Така всеки ще може да получи информация за историята на българската авиация, а паркът-музей ще стане уникален не само с експонатите си, но и с възможността на посетителите да си починат в него.
На работната среща бе съобщено, че ориентировъчната площ, която ще бъде отпусната за музея, е към 70 декара. Но не бе посочено за кой район става въпрос. И както е по традиция, за да бъде осъществена идеята, бе решено да бъде създаден организационен щаб, в който влизат кметът на общината, областният управител, председателят на Общинския съвет и представител на Българската армия, оторизиран със заповед от министъра на отбраната. Според д-р Чомаков  трябваше бързо да се  предостави теренът и да се обявен конкурс за проект, като това се предвиждаше да бъде още през същата 2003 г.. Ние ще дадем старта и началото, а тези след нас ще мислят по-нататък, каза тогава кметът на Пловдив.
Напомням за онази среща през 2003 г., защото след нея не бе направено нищо за осъществяване на  решението.
Веднъж, преди години, бях описал следната картина, когато Музеят на авиацията ще бъде вече в Пловдив, нещо като 
спомени за бъдещето
– ученици ще разглеждат блестящите самолети и вертолети, които сякаш са готови за излитане, след това влизат в библиотеката, където в една от залите се прожектират филми за българската авиация. Наоколо сред зеленината са детските кътове за най-малките. Пенсионери почиват на сянка в кафенетата и на пейките в алеите. Чуждестранни туристи се спират пред експонатите, правят си снимки за спомен и се удивляват на парка и музея…
DSC00909През тази година идеята за преместването на музея бе възобновена. Дори бе посочено, че той ще бъде разположен  в района на бившия Корпус „Тактическа авиация“ в Пловдив. Въпросът обсъдиха на среща кметът на града Иван Тотев, директорът на Националния военноисторически музей Соня Пенкова и директорът на Музея на авиацията Рада Банялиева.
А само преди двайсетина дни премиерът Бойко Борисов съобщи, че решението вече е взето – Музеят на авиацията ще бъде преместен в Пловдив. Районът на закрития Корпус „Тактическа авиация“ е наистина подходящ и по-добър от него едва ли може да се намери. Директорът на Музея на авиацията Рада Банялиева също е на това мнение. Остава да се направи проект и той да бъде обезпечен финансово. Всички, които са служили в авиобазата в Крумово в годините, когато е създаван музеят, са наясно, че преместването ще бъде бавно и скъпо. Защото тогава те са хвърлили много усилия, но трудът им е бил безплатен. А сега ще трябва добро финансиране. Но пък решението за преместването няма друга алтернатива. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани