Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Наш филм разби конкуренцията

[post-views]
Наш филм разби конкуренцията

ralitsa-petrova-sas-zlatniya-leopard-za-bezbogПълнометражният дебют на българската режисьорка Ралица Петрова „Безбог“ получи най-голямата награда „Златен леопард“ на кинофестивала в Локарно – Швейцария. Актрисата Ирена Иванова също бе отличена за победител в категорията най-добра женска роля. Лентата пребори още 16 други, за да се добере до победата. Филмът е копродукция между България, Дания и Франция и бе една от двете премиери на български режисьори в конкурса в Локарно заедно с новото предложение от авторите на „Урок“ Кристина Грозева и Петър Вълчанов – „Слава“. 
Останалите големи победители от фестивала са филмът Scarred Hearts на румънеца Раду Жуде („Сребърна мечка“ в Берлин за „Аферим“, в копродукция с България и още няколко страни) – носител на специалната награда на журито; режисьорът Жоао Педро Родригеш за португалския The Ornitologist и полския актьор Андржей Северин за филма The Last Family. Почетен диплом в международния конкурс взе австрийско-италианската продукция Mister Universo. 
Филмът на Ралица Петрова е сниман във Враца и разказва за медицинска сестра, продаваща на черния пазар личните карти на своите пациенти с деменция. Продуцентът Росица Вълканова посвети наградата на България и каза, че е време да повярваме в себе си:
–    Много сме горди, първата мисъл и думи са: Това е за България. Успехът на „Безбог“ се дължи на силата на неговия режисьор, на силата на посланието, на хуманизма на филма. Той се чете във всички държави. В журито има китаец, канадец, американка. Когато филмът е искрен, на всички езици се чете. Особено когато в него има грижа за човека. Време е да повярваме в себе си.
Редица реномирани издания също оцениха достойнствата на филма и не спестиха суперлативните си оценки.

Ралица Петрова живее и работи в София, Париж и Лондон. Тя завършва визуално изкуство в University of the Arts и специализира филмова режисура в британската школа National Film and Television School. Нейни късометражни филми са носители на наградата „Prix UIP“ и номинирани за Европейските филмови награди, представяни са на „Берлинале“ и в Кан.
През 2013 г., още като филмов проект, „Безбог“ получи награда от фестивала в Сараево.
 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани