Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ са получили искането за екстрадирането на Фетхуллах Гюлен

[post-views]
Турция нареди ареста на 295 военнослужещи заради връзки с Гюлен

fethullah-giulenАмериканското правителство е получило от Турция официално искане за екстрадиране на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър заяви на брифинг, че предстои разглеждане дали то е основателно.
Искането за екстрадиция обаче не е свързано с осуетения опит за преврат в Турция, уточни правителствения говорител.

„Това, което можем да потвърдим, е че Турция поиска екстрадирането на г-н Гюлен, но не можем да свържем това искане с опита за преврат през юли тази година. Става въпрос за други въпроси, поради които Анкара поиска екстрадирането му.На този етап не мога да дам повече подробности. 

Припомняме, че турският президент Ердоган обвини живеещият в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен, че стои зад юлския опит за преврат. Ислямският духовник, обаче, отрича да има каквато и да било връзка със събитията. В края на миналата седмица беше съобщено, че Министерството на правосъдието на САЩ в близките дни ще изпрати екип в Турция, който да проучи твърденията на властите в Анкара за престъпна дейност на Фетхуллах Гюлен. В същото време на посещение в Турция пристигна американският вицепрезидент Джо Байдън.
По време на визитата си, освен искането за екстрадиция на Фетхуллах Гюлен, Байдън ще обсъди с лидерите на страната и други въпроси като борбата срещу „Ислямска държава“ и ситуацията в Сирия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани