Информационен център на Министерство на oтбраната

Автографите – най-кратките романи в света

За изследването на д-р Тони Зарев „Душата на книгата“


EVTIMOV-3След успеха на предишната си книга „Литературен детектив“, в новата си – „Душата на книгата (автографи в един разказ за книги, хора и събития)” д-р Тони Зарев отново ще ни смае с много литературни сюжети.
Днес автографите са артефакт, който свързваме на първо място със спортистите и актьорите. Отпечатъкът им е върху фланелки, шапки, топки, бухалки, дискове, плакати, китари, но също и върху китките, гърбовете и дори бузите на своите почитатели. Почитателите не четат, те се възхищават от докосването до звездата. Дори когато звездата е писател, което – макар относително рядко – се случва и днес. Автографът е инвестиция. Фланелката с подпис на Христо Стоичков струва хиляди пъти по-скъпо от фланелка без подпис. Зад сцената, пред гримьорните, и зад оградите на стадионите чакат за автограф множество хора.
Актове на покушение има върху звезди – продължение на току-що измолен автограф, както става при убийството на Джон Ленън от Марк Чапмън. В Пловдив най-страстният колекционер на подписи от знаменити личности Стефчо Автографа години наред е разкъсвал кордони, дегизирал се е като фоторепортер, но все пак се сдобивал с подписите на Стинг, Емир Кустурица, Катрин Деньов, Далай Лама, Борис Елцин, Юрий Лужков, крал Хуан Карлос, шведския крал Густав и папа Йоан-Павел II. Обявяват го за „колекционерът екстремист“. За да вземе автограф от израелския външен министър Шимон Перес с неговата непробиваема охрана, той организира истински атентат. Научил, че в края на обиколката си из Пловдив Перес ще посети Балабановата къща в Стария град. Промъкнал се в старинната сграда и се скрил в ракла. Перес пристигнал с делегацията, Стефчо изскочил от раклата, както сам го коментира в интервю, „като стриптизьорка от торта“.
EVTIMOV-2Истерията по автографите има причина, символният капитал на знаменитостите се мултиплицира – чрез автографите съжителства с тихото надписване на книги до хора, които усещаме духовно близки. Има и автографи на малкоизвестни хора, които за изследователя на културата са с по-висока цена.
Търговците на стари книги различават подписани книги (само с подпис на автора) от книгите с посвещения, книгите от писател на писател и книгите с дарителски текст. Тъй като подписаните от величия книги се търгуват по-скъпо, вече има и книги с фалшиви посвещения и фалшифицирани подписи. Те, както и някои фалшификати на картини, могат да струват също много скъпо! Но дори истинските автографи не са достоверен източник за съдбата на една книга. Книгата може да бъде надписана и никога да не бъде подарена на предвиждания адресат или пък скоро след като бъде подарена да бъде присвоена или открадната от трети човек. А са възможни и многозначителните грешки, когато авторът на автографа е объркал адресата.
Но нека се върнем към новата книга на Тони Зарев – в нея ще научим за нови отношения между Пейо Яворов и съвременниците му, за да разширим кръга от хората, с които е споделял мисли и чувства. Ще видим как едно от обръщенията към д-р Кръстьо Кръстев, когото си представяме с пенсне, потънал в тежки мисли по естетиката на Фолкелт – е наречен „Войводата“. Ще променим представата си за отношенията между писателите – тези, считани за недосегаеми класици, ще ги видим как уважително се отнасят към автографите си, когато посвещават книги на днес слабоизвестни автори.

Йордан Ефтимов


 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top