Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.
Над 10 хиляди деца-бежанци са изчезнали безследно в Европа

svetlozar_stoianovНе съм адвокат на бежанците, нито техен почитател, но мразя разни сайтове да ме правят на ахмак, пробутвайки ми конфликти, на които сам станах свидетел.
Та така, отивам миналата седмица в „Перото“, най-култовото модерно място за четящи хора, на представяне на финладската поетеса Хели Лаксонен. Същия ден, както обявиха организаторите, трябваше да бъде ден на финландското нашествие у нас, тъй като тамошният президент Саули Нийнистьо бе заедно с още 14 европейски президенти в Пловдив, а финландската глупа „Найтуиш“ същата вечер имаше концерт на „Арена Армеец“. Някак хубаво ми стана от тази троица факти, почувствах се така, както рядко съм се чувствал някога изобщо – като гражданин на европейска държава, за която разстоянията и отношенията с белите страни от другия край на материка са нещо съвсем нормално. 
Но още докато се изкачвах по стълбището край билетния център на НДК, потръпнах от някакво необяснимо предчувствие за предстояща неприятност,  когато видях група момичета на 12-13 години, насядали по стълбите. Бяха подстригани по отвратително модерен начин, на места косите им бяха обръснати до кожата, от други косата им висеше на кичури, сякаш някакъв бръснар с неуправляем тремор се бе опитал да стриже поразени от кожна болест овце. Момичетата излъчваха нескрита агресия, говореха си, както си говорят съвременните млади момичета – с много цинизми, а над тях, на терасата на стълбището бяха насядали по парапета малка орда скинарчета, най-голямото на не повече от 15. Имаха си всички отличителни атрибути, типични за съвремените почитатели на Хитлер – от бръснатите глави до черните тениски с щампи, кубинските и късите комбатпанталони в брезентов цвят.
И изведнъж две от момичетата на стълбите най-неочаквано се сбиха, съвсем като момчета се сбиха – с шутове и юмруци, не по женски – с шамари и скубане на коси, просто нямаше кой знае какво да им се оскубе от главата.
Намесиха се минувачи, опитаха да помирят момичетата. В същото време от парапета на терасата скочи тарторът на скинарите, хлапе на не повече от 15 години, ала едро, яко. Извади отнякъде бухалка и удари по главата едно от момчетата, което се опитваше да разтърве момичетата и пред очите на смаяната тълпа започна да реве като горила, изпаднала в екстаз от спечелената победа.
После скинарите се изпариха, дойдоха полицаи, единият, от които приличаше повече на манекен с тъмни очила и униформа, подстриган на ивици, съвсем като глиганче-сукалче. Поразпитаха полицаите свидетелите, взеха да записват, никой не си даде зор да преследва скинарите.
Половин час по-късно мелето се повтори, скинарите се върнаха, биха се с хората, биха се с полицаите, май се биха и помежду си, а после изчезнаха нанякъде, съвсем необезпокоявани, убеден съм, да бият емигранти от общежитието в „Овча купел“ 2, както съобщиха по новините. Поради липса на беззащитни емигранти, свидетели съобщиха, че бръснатата българска младеж изпотрошила най-малко десет автомобила. Вашите автомобили.
А всичко започна пред НДК. Националният дворец, който би трябвало да символизира българската култура. Същият онзи национален дворец, който се пази от шепа безпомощни старци-охранители, от каквито впрочем се пази и почти цялата ни държава, като започнем от училищата и приключим със строителните обекти.
Гневът ми достигна връхната си точка, когато през няколко откровено манипулативни сайта, че даже и през не една и две телевизии, се опитаха да пробутат версията, че мелето е било инициирано от бежанци, които закачали безпомощни момичета, също както в Кьолн миналата нова година. Само човек, който никога не е минавал по плочките пред НДК, може да допусне, че там ще рискува да припари емигрант, където винаги е пълно с агресивни хлапета с профашистко поведение, които се активизират особено преди избори, пък било то и президентски.
Някой явно има интерес от брожения в обществото, от антиемигрантски настроения, от заплаха за националната сигурност, в каквато лесно се превръщат конфликтите на етническа основа.
Ако сценаристите са същите, то сега наред са ромските гета и погромите над тях. А иде есен, хората прибират реколта, стягат зимнина. Ако у нас пламне гражданска война на етническа основа, тя може и да почне не от една вдигната пола, а от два откраднати буркана.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани