Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия и Франция с план за европейска отбрана

[post-views]
Светът е похарчил за отбрана рекордните 2440 млрд. долара

germania-franciq-otbranaФранция и Германия представиха рамков план за европейска отбрана, по време на неформална срещата на военните министри от ЕС в Братислава. България е представен от заместник министъра на отбраната Атанас Заправянов.
Франция и Германия се надяват, тяхната стратегия да бъде съгласувана  с отделните страни-членки, за да може през декември на срещата на Европейски съвет да бъде приета.
Великобритания, която докато не напусне ЕС има пълни права на страна член, е категорична, че никога няма да подкрепи създаването на Европейска армия.

„Всички сме съгласни, че Европа трябва да увеличи усилията в борбата срещу тероризма и проблемите с миграция. Ние обаче ще продължим да се противопоставяме на всяка идея за армия на ЕС или военната щабквартира. Това за нас означава да се подкопае НАТО.”

Серията от кървави терористични атентати и бежанската вълна, във все повече европейски столици се говори за нуждата да се намери правилната формула за адекватното посрещане на тези предизвикателства, която да не се дублира с НАТО.
Германският военен министър Урсула фон де Лаейн, смята, че ЕС се нуждае от подобен отбранителен план, като посочи бавната реакция на блока при избухването на епидемията от Ебола, както и липсата на координация при френско-британската операция в Либия. Идеята ЕС да има собствени въоръжени сили е заложена в Лисабонския договор, и вече реално може да се осъществи след излизането на Великобритания от ЕС.Това, ако стане цялата тежест ще падне върху Франция, която е втора най-голяма сила в Европа след Обединеното кралство.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани