Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп: Страните членки на НАТО да вземат пример от Полша

[post-views]
Тръмп: Страните членки на НАТО да вземат пример от Полша

usa-vote-izboriПредизборната президентска кампания в САЩ продължава да набира скорост, след първият пряк телевизионен двубой между двамата кандидати – демократът Хилъри Клинтън и републиканецът Доналд Тръмп. Пред симпатизанти в Чикаго, строителният предприемач отново постави в центъра на  предизборната си кампания бъдещето на НАТО.
Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп отново повдигна въпроса за НАТО именно в Чикаго. Градът е сред най-големите полски колонии в САЩ. В опит да спечели вота на поляците Тръмп приветства решението на Полша, да увеличи разходите си за отбрана, включително и вноските, които страната внася за членството си в Алианса.

„ Всички искаме НАТО да е силна. Това означава, че останалите страни членки в Алианса да вземат пример от Полша. Ако всяка една страна членка внася същата сума като Полша, нашият съюз ще е много по-сигурен. И смятам, че хората ще се чувстват по-добре.”

Тръмп е критикуван, че гледа на НАТО като частна компания, след като преди няколко месеца намекна, че ако стане президент, страните, които не внасят нужната сума в пакта, могат и да не получат американска военна помощ при нужда. Той защити тази позиция и по време на първия си телевизионен дебат срещу опонента му Хилъри Клитън.
Междувременно кандидатът на демократите за Белия дом в нов опит да сплоти привържениците на партия, особено онази част от младите американците, която подкрепяше Сенатор Бърни Сандърс.

„ В тази страна има толкова млади хора, току що завършили колежа, но с огромен кредити, които им пречат да започнат кариера или да работят това за което са учили. Причината е, че след като им свърши обучение младите хора са принудена да се хванат на някаква работа за да могат да си погасят дълговете. Това изисква от нас и ще е работим усилено семействата с доход под 125000 долара годишно, да учат безплатно в общинските колежи.”

Клинтън се надяват с обещанието си да спечели вота на младите, които се оказаха решаващ фактор за президентските избори през 2008 и 2012г. Според последните социологически проучвания Клинтън е успяла да си върне преднината пред Тръмп, но до 8 ноември има доста време и нищо не се знае.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани