Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Филмът “Безбог“ с най-много награди “Златна Роза”

[post-views]
Филмът “Безбог“ с най-много награди “Златна Роза”

bezbogПремиерният за България филм „Безбог“ обра най-много награди на 34-ия Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ 2016 г.: за най-добър пълнометражен филм, за най-добър режисьор – на Ралица Петрова, за най-добра мъжка и женска роля, както и за операторско майсторство. Единадесет от пълнометражните филми са получили държавна подкрепа чрез Националния филмов център.
„Безбог“ бе и един от 5-те филма, показани за пръв път пред българска публика. Той имаше вече отличието „Златен леопард“ и награда за главна женска роля от фестивала в Локарно, а от Сараево – специална награда на журито и приз за най-добра актриса.
„За силата, смелостта и безкомпромисния поглед, с които авторът ни води в разтърсващо изследване на човешкия дух в копнежа му за чистота и изкупление,“ са мотивите за избора на журито с председател Камен Калев – режисьор, сценарист и продуцент, носител на наградата за режисура „Златна роза“ 2015 за филма „С лице надолу“. Членове на журито са: Стефан Иванов – оператор и режисьор, Теодора Духовникова – актриса, Борислав Колев – журналист, критик, сценарист и режисьор и Петър Дундаков – композитор
Към наградата за най-добър филм за „Безбог“ „Доли Медия Студио“ предостави постпродукционни услуги за следващ проект на продуцента „Клас Филм – Росица Вълканова на стойност 12 000 лева.
Филмът „Слава“ отнесе 2 награди – специалната на град Варна и за най-добър сценарий – на Кристина Грозева, Петър Вълчанов и Дечо Таралежков. „За силната и въздействаща история, която с чувство за хумор прави дълбок социален разрез през темата за Малкия човек и Голямата система.“
Отличието за операторско майсторство взе Крум Родригес за двата филма: „Безбог“ и „Слава“.
Награда за най-добра женска роля – Ирена Иванова в „Безбог“. Призът за най-добра мъжка роля пък отиде при Димитър Николов за ролята му във филма „Христо“ и Иван Налбантов за ролята му във филма „Безбог“.
„Куче“ е най-добър късометражен филм за тази година. Той е на продуцентска компания „Абраксас филм“ – Кристина Грозева, със сценарист Гийом Проценко и сценарист и режисьор Владимир Петев. Наградата се присъжда за „деликатния, психологически нюансиран разказ, където преживяванията се случват отвъд събитията и думите.“ Наградата включва постпродукционни услуги за следващ проект на режисьора Владимир Петев на стойност 4000 лева.
Награда за пълнометражен дебют взе филмът „Христо“ и беше връчена на режисьорите Тодор Мацанов и Григор Лефтеров. Извънредна специална награда бе връчена на композитора Божидар Петков за музиката му във филма „Спомен за страха“ и за изключителното му цялостно творчество. 
Журито присъди и три дипломи:
– на филма „Капия“ на сценариста и режисьор Елена Тончева, и целия творчески екип;
– на филма „Преди да заспя“ на режисьора Николай Тодоров и целия творчески екип;
– на филма „На червено“ на сценариста и режисьор Тома Вашаров, и целия творчески екип.
Други награди:
– На Съюза на българските филмови дейци и на акредитираните журналисти – на филма „Слава“, реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
– На гилдия Критика към СБФД – на филма „Спомен за страха“, режисьор Иван Павлов.
– Специален диплом за късометражен филм – на филма „Любов“ на Боя Харизанова.
– На публиката – на филма „Летовници“, реж. Ивайло Пенчев.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани