Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Расте броят на жертвите от ураганът Матю. Флорида се евакуира

[post-views]
Расте броят на жертвите от ураганът Матю. Флорида се евакуира

matew-usa

Продължава да расте броят на жертвите от урагана Матю, който помете страните в Карибския басейн. Според последната информация на властите, цитирани от агенция Ройтерс, най-малко 69 души са загинали в Хаити. Междувременно американски метеоролози обявиха, че бурята ще удари и Флорида.
В Хаити положението ескалира до хуманитарна криза и доведе  до отлагане на президентските избори. Ураганът предизвика мащабни наводнения и нанесе огромни разрушения в страната. Домовете на 80 % от населението са разрушени. По данни на ООН стотици хиляди души се нуждаят от подслон и хуманитарна помощ. САЩ обявиха, че ще окажат необходимата подкрепа. Бурята, която взе жертви и в Доминиканската република, вече удари и Бахамите.
В същото време властите в САЩ предупреждават, че ураганът с цялата си сила ще удари Югоизточното крайбрежие. 
Повече от милион и половина жители на Флорида бяха известени да се подготвят за „пряк удар” и да вземат необходимите предпазни мерки, да се запасят с провизии и да се подготвят за евакуация. Губернаторът на щата заяви, че последиците може да бъдат катастрофални. Мобилизирани са части на Националната гвардия. Извънредно положение е обявено и в щатите Джорджия, Южна и Северна Каролина.
Според учени от Националния ураганен център, Матю ще премине покрай Атлантическото крайбрежие късно в четвъртък и в петък сутринта.

Най-ново

Единична публикация

Избрани