Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гутереш след номинацията за нов генерален секретар на ООН

[post-views]
Португалецът Антонио Гутереш най-вероятно е новият генерален секретар на ООН

antonio-oonГенералният секретар на ООН Бан Кин Мун, приветства номинацията на Съвета за Сигурност за негов приемник да бъде избран бившия португалски премиер Антониу Гутереш. Очаква се общото събрание на световната организация да го избере следващата седмица, когато се събира на специално заседание.
След  като получи единодушната подкрепа на Съвета за Сигурност Антонио Гутереш заяви, че е благодарен и приветства демонстрирания консенсус и единство от членовете на висшия орган на световната организация.

„Бях трогнат, когато видях съветът да работи в единство и консенсус и най-вече от бързото решение, което взеха. Надявам този символичен момент, в който Съветът демонстрира целия си капацитет, да може да бъде приложен, когато трябва да се взимат бързи решения за най-големите проблеми на нашето време.”

Гутереш не пропусна да отдаде почит на настоящия генерален секретар на ООН Бан Ки Мун и призова Съвета за сигурност да подпомогне неговата работа до изтичането на мандата му. След номинацията на Гутереш Бан ки Мун написа в профила си в Туитър, че това е великолепен избор.

„Работихме заедно, по време на неговата дълга и изключителна служба като върховен комисар за бежанци. През този период той демонстрира своята съпричастност към милионите хора, принудени да напуснат домовете си. Винаги е работил денонощно, за да гарантира ефективността на операциите в тяхна подкрепа. Неговият минал опит, като министър-председател на Португалия, неговите богати познания около световните процеси и голям интелект, ще ас му от ползва като поеме управление на ООН в този критичен период.”

Гутереш ще поеме поста от Бан кин Мун на 1 януари 2017г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани