Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бели пари за… екскурзия до Куба

[post-views]
Бели пари за… екскурзия до Куба

Бели пари за черни дни, казва народът. В този случай една данъчна инспекторка перифразирала поговорката и тя станала – бели, или по-скоро черни пари за екскурзия до Куба.  


sn-napСофийският градски съд призна за виновна Полина Рохлева – инспектор по приходите в ТД на НАП – София – град, обвинена от Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП, в искане и получаване на подкуп, чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение и й наложи наказание лишаване от свобода за срок от 2 години. На основание чл. 66 от НК съдът отложи изпълнението на наказанието за изпитателен срок от 5 години. Съдът наложи на Рохлева и наказание глоба в размер на 4000 лв., както и лишаване от право да заема определена длъжност за срок от 2 години.
На 18.12.2015 г. била издадена заповед за извършване на данъчна ревизия на „Ю.Б.Б.“ ООД, представлявано и управлявано от свидетелите С.К. и И. Ц. В ревизиращия екип участвала осъдената Рохлева.

В края на януари 2016 г. тя провела телефонен разговор със свидетелката И.Ц. (едно от лицата представляващи и управляващи дружеството) по повод започващата ревизия и в последствие по телефон и електронна поща двете комуникирали. 
На 18.02.2016 г. Рохлева от личния си мобилен телефон се обадила на св. И. Ц. и поискала лична среща с нея и със свидетеля С.К. По време на срещата Рохлева заявила на свидетелите И.Ц. и С.К., че ще напише акт на представляваното от тях дружество заради прехвърления праг за регистрация по Закона за ДДС с около хиляда лева, а това е основание, за да се запорират банковите му сметки. Предложила им да й дадат 2 000 лева, за да напише акт за 20 000 лева, но да не запорира сметките на дружеството. Обърнала се и към свидетеля С.К и му заявила, че освен тези две хиляди лева е необходимо да прецени още колко ще даде за екипа й. Свидетелят С. К. бил силно възмутен от поведението на Полина Рохлева и на висок тон я попитал как си представя, че той ще даде исканата от нея сума от 2000 лева, както и допълнителна сума за ревизиращия екип, при положение, че дружеството ще бъде санкционирано по ЗДДС с глоба в размер на 20 000 лева. Рохлева отвърнала, че трудът й е недооценен и че съставянето на акт за административно нарушение е най-малката неблагоприятна последица за дружеството, която е във възможностите й, да предизвика, за да навреди на търговското дружество.
 
На 29.02.2016 г. Рохлева позвънила на И.Ц. и се уговорили да се срещнат в 14,30 ч. пред сградата на ТД-НАП-София-град. В 14,30 ч. на 29.02.2016 г. И.Ц. и Рохлева се срещнали в приемната за граждани на ТД НАП – София – град, където свидетелката предала на подсъдимата фактури за ревизираното дружество. След това по предложение на инспекторката по приходите двете излезли от сградата и се насочили към сградата на 133 СОУ „Александър Пушкин“. Там Рохлева попитала И.Ц. за размера на паричната сума, която й се носи, на което свидетелката отговорила, че носи две банкноти от по петстотин евро. Полина Рохлева поискала да получи парите, защото на другия ден заминавала на екскурзия в Куба и И.Ц. й ги предала. Банкнотите били белязани от органите на разследването. Непосредствено след вземането на подкупа Рохлева била задържана. На място й бил извършен обиск, при който били открити и иззети предадените й пари.

Най-ново

Единична публикация

Избрани