Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не трябва само да стоиш прав, трябва и визия

[post-views]
Не трябва само да стоиш прав, трябва и визия

milena_boqdjievaВ дебата по предстоящите президентски избори, доколкото изобщо съществува, отсъствието на една тема крещи оглушително. И тя е как кандидатите се виждат като върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Защото член 100 от Конституцията  постановява, че държавният глава е и върховен главнокомандващ.
Може ли например госпожа Цецка Цачева да бъде върховен главнокомандващ? Краткият отговор е: Да, разбира се, трябва само да може да стои права, за да приема парадите. А и самата тя, като два мандата председател на Народното събрание, има сериозен опит в протокола. Компетентна ли е, след като не е ходила войник? Разбира се, вече десетилетие казармата не е задължителна. Върховният главнокомандващ не трябва да умее да удря с крак и достолепно да си показва пагоните. Не се налага да взема тактически решения, затова армията си има офицер номер едно – началника на отбраната. Но дали ще бъде добър върховен главнокомандващ, е съвсем друг въпрос. Затова е необходима визия и отношение.
Сегашният президент Росен Плевнелиев е прекрасен пример. При всеки удобен, а дори и неудобен случай, той не се уморява да пледира за две неща – за увеличаване на парите за отбрана и за модернизация на българската армия, т.е. за превъоръжаване.  Дори кандидатът, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП – генералът от запаса Румен Радев, не се посвени да каже добри  думи за Плевнелиев по този въпрос.  За госпожа Цачева и за кандидата за вицепрезидент на ГЕРБ – Пламен Манушев, знаем, че са гласували „за” повишаването на парите за отбрана в парламента. Същото се отнася и да Красимир Каракачанов, а и за Ивайло Калфин, като член на  кабинета „Борисов – 2”. Трайчо Трайков не е депутат, но цялата група на Реформаторския блок, която го издига, винаги е подкрепяла модернизацията на армията. До тук може да кажем, че имаме късмет с кандидатите за върховен главнокомандващ.
Но остава визията. И отношението. Да, темата не е атрактивна като тази за бежанците и оградите по границата, но е много важна и не само българските военнослужещи заслужават да си съставят мнение. Затова, като избиратели искаме да чуем кандидатите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Милена Бояджиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани