Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Боб Дилън с Нобелова награда за литература

[post-views]
Боб Дилън с Нобелова награда за литература

bob-dilanБоб Дилън е лауреатът на Нобеловата награда за литература за 2016 г. Рокмузикантът е определен от Шведската академия за „вероятно най-великия жив поет”.
Робърт Алън Цимерман, каквото е истинското име на звездата, е награден за „създаването на нов поетичен изказ в американската песенна традиция”. С тази награда певецът влиза в литературния клуб като поет.
Секретарят на Шведската академия, отговорна да посочи победителя, сравни творбите на Боб Дилън с поемите на Омир и Сафо.

Сара Даниус – секретар на Шведската академия, коментира:

„Цели 54 години той не спира да се преобразява – като започнем от Blonde on Blonde, който е изключителен пример за неговите рими, строежа на строфите му, гениалният му начин на мислене”

Нобеловата награда за литература се присъжда на онзи автор, с най-забележителен принос в тази област. Това е по-скоро отличие за цялостна творческа дейност, отколкото за конкретно произведение. Тазгодишният лауреат е изненада дори за букмейкърите, които определяха като фаворит кенийския писател Нгуги Ва Тхионго или някой от обичайните заподозрени като Харуки Мураками и Филип Рот.

Най-ново

Единична публикация

Избрани