Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почина кралят на Тайланд – страната е в едногодишен траур

[post-views]
Почина кралят на Тайланд – страната е в едногодишен траур

tailandСлед дълго боледуване, на 88-годишна възраст днес почина кралят на Тайланд, Рама IX. Престолът ще наследи неговият син, 64-годишният принц Маха Ваджиралонгорн, с името Рама X.
Пхумипхон Адунядет, по-известен като крал Рама IX е най-дълго управлявалият монарх в световната история. Той заема тайландския престол в продължение на 70 години, от 1946 г. до днес. В страната си той е почитан като полубог и е определян като основна стабилизираща фигура, в условията на политически вълнения и множество преврати.
Причината за смъртта му все още не е обявена, но е ясно, че в последните 2 години кралят беше с деликатно здравословно състояние, като не е имал публични изяви от януари тази година. От Двореца още в неделя предупредиха, че здравето на монарха рязко се е влошило. Пред болницата, в която беше приет се струпваха тълпи от хора, които се молеха за здравето и живота му.
В телевизионно обръщение към нацията, министър-председателят припомни, че крал Рама IX ще продължи да бди над народа си и обяви, че страната ще бъде в едногодишен официален траур, в този период държавните служители ще носят единствено черни дрехи. В следващия месец всички развлекателни дейности ще бъдат преустановени. За тези 30 дни всички знамена на държавни и образователни институции в Тайланд ще бъдат свалени наполовина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани