Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Полският парламент омекна за абортите

[post-views]
Полският парламент омекна за абортите

kolonaПолският парламент отхвърли изключително спорен проектозакон за почти пълна забрана на абортите, съобщават световни агенции.

Десните и либералните депутати в 450-местната долна камара обединиха сили и с 352 гласа срещу 58 отхвърлиха законопроекта. 18 депутати се въздържаха. Това е първият голям удар срещу управляващите консерватори, които бяха изправени пред масови протести в Полша през последните дни.

Около 100 хиляди жени, облечени в черно, протестираха в страната в понеделник срещу плановете за затягане на вече рестриктивните правила за аборт. В сряда след бурни дебати парламентарна комисия в Полша отхвърли предложението за пълна забрана на абортите.

Абортът почти изцяло е забранен и сега в Полша. Изключения се правят при няколко случая: когато животът на жената е в опасност, когато има сериозен риск и необратими последици за плода и когато бременността е вследствие на изнасилване, което трябва да бъде потвърдено от прокурор.

Между 10 хил. и 150 хиляди нелегални аборта има в Полша в сравнение с около 1000-2000 законни аборта. В същото време в инициатива срещу абортите са събрани 450 хиляди подписа в подкрепа на пълна забрана. Подписката е поддържана и от Католическата църква.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани