Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай изгражда орбитална станция. Европейският модул Екзомарс каца на червената планета

[post-views]
Китай изстреля спътник за дистанционно заснемане на Земята

kitai-kos-stanciqКитайска ракета-носител успешно изведе в орбита кораб с двама души на борда. Двамата астронавти ще останат в специална лаборатория един месец. Това е най-дългата пилотирана мисия за Китай, която е едва третата държава в света, която въобще има такава програма.
Тази мисия е част от по-мащабен проект, с който Китай се стреми постепенно да изгради собствена космическа станция, която да бъде пусната в експлоатация до 2022 г. Азиатската държава работи за развитието на цялостна космическа програма, преследваща военни, търговски и научни цели. Тя трябва да бъде съпоставима с програмите на САЩ и Русия и да позволи на Китай да се намеси в установения баланс на силите в космическото пространство.
Същевременно Европейската космическа агенция обяви, че изстреляният през март тази година апарат Екзомарс е достигнал местоназначението си и навлиза в орбитата на Червената планета. Европейско-руският модул Скиапарели се готви за кацане на Марс. По план това трябва да се случи на 19 октомври. Целта е да бъдат картографирани местата с по-висока концентрация на метан и изследвани водните пари и другите газове по повърхността на планетата. Очаква се през 2020 г. към Марс да полети марсоходна изследователска мисия, която да изучи картографираните места.

Най-ново

Единична публикация

Избрани