Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания запорира сметките на телевизионния канал „Русия днес”

[post-views]
Великобритания запорира сметките на телевизионния канал „Русия днес”

rt-russia

Великобритания е запорирала банковите сметки на руската държавна телевизионна компания „Русия Днес”. Главният редактор на медията Маргарита Симонян потвърди новината в социалните мрежи.
Основният канал на телевизията е първият руски многоезичен информационен канал. Той е насочен към аудиторията в Европа и САЩ и излъчва денонощно емисии на английски, испански и арабски език.
Главният редактор на „Русия Днес”, Маргарита Симонян, заяви в профила си в Туитър: „Сметките ни във Великобритания са блокирани. Всичките ни сметки. „Решението не може да бъде обжалвано.“ Да живее свободата на словото!”
„Русия Днес” цитира говорителя на руското министерство на външните работи  Мария Захарова, която заявява, че „По пътя си навън от ЕС, Великобритания е забравила всичките си ангажименти за запазване на свободата на словото”
Националната Уестминстърска банка, която е част от Групата на Кралската банка на Шотландия не е обявила мотивите на решението си. Факт е, че цялата Група отказва да обслужва медията. От „Русия Днес” не съобщават дали подържат контакт с банката за допълнително изясняване на ситуацията. Медията публикува писмо, в което се посочва, че запорът все още не е в сила и предупреждава, че банковите сметки ще бъдат „отхвърлени и затворени” на 12 декември. Запорът включва и сметките на част от висшето ръководство на „Русия Днес” в Обединеното кралство.
През септември тази година, британският регулатор „Офком” (Ofcom) обвини и санкционира ръководения от Москва телевизионен канал за нарушения на правилата за излъчване и започна проверка по случая. Руската медия е обвинявана в представяне на подвеждащи материали при отразяването на конфликтите в Украйна и Сирия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани