Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Има ли живот на Марс? Днес можем да разберем повече

[post-views]
Учени: Човекът вече е замърсил Марс с тонове отпадъци

mars1Решителен момент от първата мисия ЕкзоМарс, която е съвместен проект на Европейската и Руската космически агенции.
По план модулът Скиапарели е кацнал на повърхността на Марс. Дали приземяването е било успешно, учените ще обявят по-късно.
Апаратът Скиапарели навлезе в атмосферата на Марс със скорост от 21 000 км/ч, а времето за намаляване до 0 км/ч и кацане беше едва 6 минути. За да са сигурни, че апаратурата ще сработи успешно, инженерите не са оставили нищо на случайността. Те са подсигурили уреда със специални парашути и двигатели, които да гарантират плавно приземяване на повърхността. По последни данни са отчетени процент и половина преизпълнение на дейността на двигателя на орбиталния апарат, което е на практика перфектен резултат, съобщават от Европейската космическа агенция.
Същността на ЕкзоМарс е астробиологично изследване, чиято цел е да установи наличие на биосигнатури от минал или настоящ живот на Марс. Информация за това ще дадат количествата отделен метан в атмосферата, които ще бъдат изследвани.
Най-важната задача за екипа остава изпитанието на техниката за навлизане в марсианската атмосфера и последващото спускане и кацане. Получената информация ще бъде използвана при втората мисия ЕкзоМарс през 2020 г., когато с по-прецизна апаратура за сондаж ще бъде направен дълбочинен анализ. Пътят към първите пилотирани мисии до Червената планета отваря едно българско приспособление, което каца на Марс като елемент от руската част на мисията. Дозиметрите от серията „Люлин” ще измерят нивата на натрупващата се радиация, за да бъде определено какъв може да бъде безопасният за астронавтите период на експозиция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани