Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военен клуб – Айтос стана на 55

[post-views]
Военен клуб – Айтос стана на 55

M2081S-1029
M2081S-1029
Създаден е през 1961 г. Той е открит в сградата на Ловния дом (бивш ресторант „Република“). Там военната културна институция престоява само година и се премества на втория етаж на вече несъществуващата сграда в центъра на града.Тя се е издигала срещу днешната дискотека „Джой“. Там е открита и библиотеката на клуба. В тази сграда ВК остава до 1970 г., до построяването на сегашния дом. Предвидени са специални помещения за библиотека и читалня, изградени са салон и сцена. През 1970 г. във ВК се появават художествени състави с десетки изпълнители. Създадени са хор на жените-военнослужещи, мъжки военен хор, фолклорен танцов състав, театрална трупа, школи по акордеон, пиано, кавал и гайда. Съставите имат своите изяви не само на сцената на клуба, но и в страната, както и извън границите на България, най-вече в бившите съветски републики. В по-ново време фолклорният танцов състав има изяви на фестивали в Турция, Италия и Франция. Активно се развива военно-патриотичната дейност.За всички дати и годишнини се канят лектори от София и исторически музеи в страната. Организират се срещи с писатели, поети и художници, експонират се изложби. ВК поема и основната дейност по популяризирането на участието на България в НАТО и на базите за съвместно използване от българската и американската армия в региона. През годините 
акцентът е поставен върху 24-а Танкова бригада в Айтос
На сцената на ВК се провеждат всички делови и празнични прояви и инициативи на бригадата. Успоредно с това се организират ежегодни участия на съставите на Клуба в прегледите на художествената самодейност на военните клубове. Факт е, че айтоският клуб традиционно печели  първите и специални награди за изпълнение и жанрово разнообразие. Един от върховете в 55-годишната история на институцията е през 2008 г., когото Военният клуб печели 13 награди само за един творчески сезон.
След закриването на танковата бригада културната пъстрота е съхранена и продължава да се развива. Днес основната посока са военно-патриотичната дейност и запазването на историята на поделенията в региона.
На 1 октомври 2011 г. ВК организира честването на 60 години от създаването на 24-а Айтоска танкова бригада.Успоредно с това е създаден клуб „Краезнание“,  реализиран е проект „Потомствена история в моя дом“, който предполага продължителна издирвателска дейност за откриването на снимки и документи за живота и делото на Тодор Налбантов – най-доверения човек на Левски в Лозенградско, чийто тленни останки са paraklisположени в с. Преображенци.
Съхраняване на историята
По повод юбилея на 24-а Танкова бригада през октомври 2011 г. ВК участва в издаването на история на бригадата с автори Йотов, Коев и Иларев. Подготвят се материалите за новите книги: „История на военното присъствие от древността до наши дни в Айтоския край“ и „Живописни бележки за опълченеца Ненко Габровски“.
ВК се заема с патриотичната идея да проучи бойния път на 11-а Айтоска дружина, участието й в Балканската война, Междусъюзническата и Първата световна война.
От години клубът събира и експонати за един бъдещ военноисторически музей, посветен на историята на 24-а Танкова бригада. Вече има 3 едрогабаритни експоната за този музей – танк, оръдие и самоходна гаубица. Сред уникалните исторически вещи, които съхранява ВК-Айтос  е противогаз за кон от времето на Балканската война. Притежава и първия лаптоп за българската артилерия-ракетни войски, униформи и предмети от войнишкото ежедневие, вензели.
Не е ясно кога и как ще бъде точно реализирана тази грандиозна за мащабите на Айтос идея, но е сигурно, че навръх своята 55-годишнина ВК-Айтос не се е отказал да бъде двигател за организирането на музея.
Кратка равносметка на постиженията
fondaciqСамо през последния творчески сезон ВК има над 130 изяви в страната и чужбина. Знакови мероприятия през годините са:
– Уникална изложба на униформи и въоръжение от древността до наши дни.
– Гостуване на българския космонавт Александър Александъров и неговия партньор Юрий Романенко по покана на началника на ВК-Иван Иларев.
– Гостуване за пръв път в град Айтос на Духов оркестър на Американската армия също по покана на Иван Иларев
– Награда за ВК-Айтос за активна патриотична дейност с грамота за заслуги, плакет с образа на Васил Левски и вписване във вечната книга на Общобългарския комитет „Васил Левски“- София под № 682 за пример и подражание на идващите поколения.
– Издирване на снимки и документи и гроба на най-доверения човек на Васил Левски в Лозенградско – Тодор Налбантов
– Гостуване през годините на видни личности: полк. Йотов-директор на Военноисторическия музей – София, Дечко Тодоров – портретиста на Васил Левски, Боян Ботьов – председател на Фондация „Христо Ботев“, проф.Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей – София, Йото Пацов – журналист, писател и др. Гостуване на командири от бойни поделения с цел популяризиране на военната професия: майор Радостин Люцканчев от авиобаза „Безмер“- пилот на СУ 25.
– В момента във ВК-Айтос се изявяват 4 състава: ДФТС „Славейче“ с ръководител Милка Рускова, акробалет „Тиара“ с ръководител Златина Колева, група за стари градски песни „Реверанс“ с ръководител Велечко Великов и клуб „Краезнание“ с ръководител Иван Иларев.

tanci
акробалет “Тиара“ на световното първенство по танци в румъния
Звезден акробалет
Най-големи успехи ВК постигна през 2015-2016 с акробалет „Тиара“ с ръководител Златина Колева. През 2015 г. съставът спечели 8 златни медала и 8 квоти за участие в Световното първенство по танци в Румъния. На Световното първенство в Букурещ акробалетът получи един златен, един сребърен и един бронзов медал в конкуренция с 18 000 танцьори от 38 държави от цял свят. Това постижение е единствено по рода си в историята на Военните клубове. Никога до днес нито един ВК не е успял да класира свой състав на Световно първенство. През 2016 г. успехите на акробалета продължават с участието на Хакан Мехмен и Рамадан Шанолов от акробалета в ТВ шоу „България търси талант“. В него те достигнаха до полуфинал.
Мястото на клуба в живота на града
Началници на ВК-Айтос са били: капитан Николов, подп. Стефан Стаматов, подп. Белников, подп. Стефан Георгиев, подп. Пламен Лазаров и капитан о.з. Иван Иларев в продължение на 18 години и досега. Цялата дейност на Иларев акцентира върху повдигането на националното самосъзнание и самочуствие на младите айтозлии. Няма друг Военен клуб в България, чиято дейност да е описана в книга.
„През всичките си години ВК – Айтос, се е превърнал в духовен център на града. Голямо предимство и безценна привилегия за айтозлии е съществуването и дейността на ВК, защото е активен участник във всяко едно културно и просветно мероприятие“ – това споделя Геновева Зафирова в книгата „Хора без дубъл“.

Неделчо Димов

Най-ново

Единична публикация

Избрани