Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Базел – градът на трамваите

[post-views]
Базел – градът на трамваите

bazel-2Базел, малък за европейските стандарти, но много красив град. Град, който може да посетите за ден, като съчетаете приемливите цени в съседните Франция и Германия с високия швейцарски стандарт.
Ако идвате със самолет, ще се приземите на френска територия. Всъщност международното летище Базел – Мюлуз – Фрайбург обслужва трите погранични района. На аеродрума роумингът е приличен, но само на километър от летището цените стават доста солени, тъй като Швейцария не е член на ЕС. Затова е добре да заложите на добрия вече задължителен за всички нас интернет. В хотелите връзката е добра и върши работа.

Иначе третият по големина швейцарски град естествено привлича туристи и жители със старинната си част. Градът е разделен от река Рейн, чиrто води тук са чисти и местните ги използват през лятото за плуване. Да, ако попаднете в горещ августовски ден, ще видите десетки млади и стари да се пускат по силното течение на реката. Просто си купуваш за 32 франка надуваема чанта, слагаш дрехите си в нея и се спускаш по течението. Чантата пък хем пази дрехите сухи, хем служи и за спасителен пояс, ако има нужда, разбира се. 

Е, намират се и смелчаци, които скачат от високите мостове, но те са не са със швейцарски корени. Сещате се, става дума за манталитет. Ама това е друга тема.

В стария град задължително трябва да видите първото кметство на Базел. Уникална сграда на няколко века, която днес е удивително добре запазена и поддържана. На площада пред кметството пък се организира фермески пазар до обед. Тук може да си купите еко домати на баба за по 15 лева килото, а за сравнение в супермаркетите червените зеленчуци са по три евро. Ама на пазара местните доста пазаруват. Просто могат да си позволят качество.bazel-3

Иначе в Базел ще се придвижвате с трамваи. Те идват отвсякъде и ще ви заведат навсякъде. Затова и въздухът е толкова чист. Колкото до транспорта, тук има една много съществена уловка, която трябва да знаете. Ако се настаните в местен хотел, задължително ви дават и безплатна карта за градския транспорт за времето на вашия престой в Базел. А това си е страхотна оферта с оглед цените наоколо. За тях обаче няма да ви разказвам. Местните са горделиви хора и при всеки разговор любезно ще ви обяснят, че за тях ЕС би бил примка. Швейцарците са свикнали всичко да си решават с референдуми. Кантонът се управлява от парламент от неколцина депутати. Но въпреки това всичко се върши с швейцарска точност. 

При положение, че сте запалени по спорта, можете да вземете трамвай №12 от централната пътническа гара и да стигнете до стадион „Сант Якоб парк”, където се намира и уникална тренировъчна база със 17 тревни терена за футбол. Тук не е само за професионални спортисти. Можете да поритате с приятели да поиграете плажен футбол или волейбол, също така и уличен баскетбол. В комплекса има още аквапарк и зала за ледени спортове. Ако и това не ви изнася – просто обуйте маратонките и бягайте по алеите на воля.

Вечер в старинната част можете да похапнете вкусно в някое кокетно ресторантче. Цените също са швейцарски. За сравнение един дюнер е … десет евро.

Иначе местните, нищо че не обичат ЕС, всяка седмица прескачат до Германия … на пазар. Ама това са подробности. Защото старинен Базел заслужава да бъде видян! 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани