Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изправят президента на Венецуела пред съд

[post-views]
Президентът на Венецеула заклейми разполагането на британски боен кораб до бреговете на Гвиана, издаде заповед за отбранителна операция

nikolasmaduroПарламентът на Венецуела взе решение да започне съдебен процес срещу президента Николас Мадуро, по обвинение за погазване на демокрацията в страната и системно нарушаване на човешките права и Конституцията. Правителството побърза да отхвърли вота като несъстоятелен, което може да доведе до задълбочаване на политическите противоречия.
Решението дойде след сблъсъци в местния парламент между управляващи и опозиция по време на дебат за оценяване на политическата отговорност на президента Николас Мадуро за дълбоката икономическа, социална и политическа криза в страната.
Действието е част от офанзива на опозицията за сваляне на президента-чавист от поста. След неуспешната първа стъпка за произвеждане на референдум по въпроса, депутатите търсят нов законов подход за отстраняване на държавния глава.
Наложи се Мадуро преждевременно да прекрати кръга от срещи на високо равнище, в които взе участие през последните дни. При завръщането си в страната президентът обвини депутатите в опит за държавен преврат и обяви парламента за нелегитимен.

Николас Мадуро – президент на Венецуела

„Този парламент има една единствена цел – да ощети Венецуела. Да е ясно, че във Венецуела никога не е имало правителствен преврат и няма да допуснем такъв тук и сега.”

Николас Мадуро се радва на подкрепата на бедното селско население и военните, но са много и тези, които го обвиняват за тежкото икономическо положение на Венецуела. Въпреки петролните си богатства, страната изпитва недостиг на храна и нарастващ темп на инфлация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани