Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След изборите в Черна гора – Министър-председателят подаде оставка

[post-views]
Първи присъди по делото за опита за преврат в Черна гора от 2016 г.

cherna-goraМинистър-председателят на Черна гора Мило Джуканович обяви, че подава оставка след 25 години във властта. От изказването не става ясно дали най-дълго управлявалият политик в Балканския регион се оказва окончателно от политиката.
С оттеглянето си от властта премиерът Мило Джуканович оставя партийните и държавните дела на своя заместник и най-близък съюзник Душко Маркович.
Решението идва само 10 дни след парламентарните избори в Черна гора, при които управляващата Демократична партия на социалистите спечели най-много места, но не успя да си осигури пълно мнозинство. За Маркович остава задачата по водене на преговорите за съставяне на управляваща коалиция.
Остава неизвестна причината за оставката на министър-председателя – дали предполагаемият опит за преврат от страна на просръбски групировки в деня на изборите или самият изход от вота.
На парламентарните избори в Черна гора бе присъдена тежест на  референдум за бъдещето на страната. Джуканович заяви, че  резултатът ще определи окончателната външнополитическа посока на страната, която вече е член на НАТО – на запад, по пътя на активно участие в Алианса и присъединяване към ЕС или на изток, където ще се превърне в „руска колония”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани