Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Валония спаси търговското споразумение между ЕС и Канада

[post-views]
Валония спаси търговското споразумение между ЕС и Канада

cetaСпоразумението за свободна търговия между ЕС и Канада оцеля, след като белгийските регионални и федерални власти успяха да постигнат консенсус. Документът, известен като СЕТА, трябваше да бъде подписан днес, но церемонията беше отложена, след като френско говорящата белгийска област Валония възрази срещу споразумението.
За консенсуса между федералните и регионалните власти в Белгия  потвърди премиерът на провинция Валония Пол Маниет, след като няколко часа по-рано се появи информация, че преговорите с правителството в Брюксел за в застой.
Преди това всички европейски правителства, включително българското, подкрепиха СЕТА с изключение на Валония, която упражни правото си да наложи вето и блокира споразумението. Припомняме, че българските власти изтъргуваха подкрепата за СЕТА срещу отпадане на визите за Канада.
За да може да бъде подписан документът, сега останалите 27 страни членки, ще трябва да гласуват текстовете, приети от регионалния парламент във Валония.
Отава съобщи, че премиерът Джъстин Трюдо остава в Канада, въпреки, че насрочената за през деня среща между ЕС-Канада в Брюксел за подписване на споразумението не беше официално отменена. Говорител на канадското правителство повтори снощи позицията, че „Канада е готова да подпише това споразумение, когато Европа е готова“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани