Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лагерът в Кале окончателно разчистен – стотици деца останаха без подслон

[post-views]
Лагерът в Кале окончателно разчистен – стотици деца останаха без подслон

Start of the expulsion of a part of the Jungle migrant camp in CalaisСтотици мигранти, основно малолетни, все още са в лагера край Кале, при все че той официално вече е затворен от френските власти. Въпреки уверенията на полицията, че в „Джунглата” вече няма никого, по-рано днес Агенция Франс Прес потвърди думите на хуманитарни работници, че много деца са прекарали нощта на открито в лагера.
В разгара на дейностите по разрушаване на лагера, множеството непълнолетни разчитат единствено на подкрепата на няколко хуманитарни организации. Временният настанителен център, който трябваше да приюти 1500 деца без придружители преустанови приема, заради запълнен капацитет. Въпреки че транзитният център вече е затворен, многобройна група жени и деца протестираха, настоявайки да бъдат регистрирани, за да могат да се присъединят към близките си във Великобритания. Наложи се полицията да се намеси.
Повече от 5500 мигранти вече са изселени от френските власти, които затвориха и разрушиха лагера. Голяма част от тях са настанени в приемни центрове в цялата страната. А Великобритания вече е приела над 200 деца без придружител. Операцията по демонтиране на лагера премина по-скоро мирно, въпреки няколко случая на подпалени палатки и временни заслони от напускащи мигранти.
Припомняме, че префектът на Кале Фабиан Бучио заяви, че в лагера „Джунглата” не е останал никой и той е окончателно разчистен. Градоначалникът определи деня на неговия край като паметен, защото се затваря една тежка страница и се отваря друга,     положителна, която ще позволи на хилядите мигранти да започнат нов, достоен живот.

Най-ново

Единична публикация

Избрани