Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Защо се предава издирвана Крава?

[post-views]
Защо се предава издирвана Крава?

15-mutraИзбийте ги всичките! Отивайте и ги довършвайте! Така крещял на приближените си Божидар Кузманов – Божо Кравата в нощта на 8 юни на „Слънчев бряг“, припомнила, че мутренското време не е отминало. Заповедите били към гардовете му, когато въпреки яростната стрелба настъпващият към заведението Митьо Очите останал жив.Това са показания на свидетелят Калоян Колев по делото срещу Кузманов, известен повече като Кравата, когото Специализираният съд остави зад решетките с мярка за неотклонение „задържане под стража“, тъй като имало опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Класиката в жанра обаче е не толкова строгото решение на специализираните магистрати, колкото близо половингодишното неуспешно издирване на Кравата, включително и чрез Интерпол и Европол.

Под лупата на нашенския Шерлок Холмс бяха всички приближени на Кравата, враговете му, ортаците му в подземния бизнес. А него все го нямаше. Докато изненадващо дори за полицията, „лицето“ се яви само с адвокат, и то не в Бургас, където се води разследването, а във Велико Търново и доброволно надяна белезниците. Според прокуратурата Кравата се предал „под натиска на обстоятелствата, на страха, че рано или късно ще бъде открит“. Голям страх е било, цели шест месеца е тръпнал „горкият“ Божо, пък накрая кандисал да се предаде.

Божо Кравата и групата му се прочуха при сблъсъка на две групировки на 8 юни в „Слънчев бряг“, когато се биха и стреляха с хората на Митьо Очите. Тогава загина 46-годишният съсобственик на „Аркус сигурност Бургас“ Александър Алексиев, а самият Митьо беше тежко ранен. Разследването започна в края на юни, 20 дни след стрелбата в ресторант „4You“.

Версията на Божо Кравата за стрелбата е, че конфликтът, възникнал след въоръжено нападение, организирано от Митьо Очите. Самият Божидар Кузманов смятал да разговаря с Очите, но вместо това получил удар. След това започнала стрелбата. Кузманов твърди, че той и хората му действали като самоотбрана. Освен за стрелбата сега прокуратурата обвини Божо Кравата и като ръководител на организирана престъпна група която действала в региона на „Слънчев бряг“ и Несебър и била специализирана в принуда, 15-policeнаркоразпространение и сексуална експлоатация. Според свидетели групата на Кравата три години „колела и бесела“ в Слънчев бряг и Банско. Според адвоката на Кравата – Лъчезар Таков, голяма част от доказателствата са силно манипулирани и преувеличени. Според него в нощта на инцидента Божидар Кузманов е вечерял с приятели и познати в заведението, когато Митьо Очите и хората му са отишли там и са ги нападнали. 

По време на съдебното заседание се оказа, че Божо Кравата бил нещо като обикновен наемен сезонен работник – работил като готвач в заведението „4You“, където се разигра кървавият екшън. Как е бил прост готвач, а в същото време вечерял на официална маса с приятели, пък накрая излязъл без обувки от заведението, което показвало, че просто си почивал в някакво сепаре – никой и не попита адвоката. Пред съда Кравата посочи два адреса. Единият е по лична карта в Пазарджик, а другият – в столичния квартал „Витоша“. Защо се е предал във Велико Търново, няма обяснение. Адвокатът му твърди, че клиентът му не знаел, че го издирват и затова се предал едва сега. Колкото и наивно да звучи това оправдание, то няма как да не бъде прието от съда, защото няма свидетели които да потвърдят, че Кравата е научил за издирването срещу него много по-рано. Другата версия – че през цялото това време се е страхувал за живота си, противоречи на първата за неосведомеността му. 

А истината е, както винаги, по средата. Неизвестно защо и как полицията половин година не може да намери един издирван, бил той и Божо Кравата. В подходящ момент той се предава сам, с което веднага записва първото смекчаващо мината обстоятелство. След това се преминава към дълъг съдебен процес, мярката за неотклонение тихомълком се променя в по-лека, когато това вече не е във фокуса на обществения интерес. И така издирваната Крава знае кога и как точно да се предава. Когато вече са натрупани инструктирани свидетели, има подготвен адвокат, а няколкото седмици в следствения арест дори могат да придадат на Кравата и такива като него ореол на невинен мъченик. 

Добри учители има почти самоарестувалият се наскоро Божо Кравата. Единият е самият му опонент в кървавия спор от юни в „Слънчев бряг“ Митьо Очите. 
Несебърският бос със звучен офталмологичен прякор на времето претърпя доста. От една страна, го натискаха службите, но все не можеха да го докарат до съда. От друга, го подпукаха такива като него и тогава стана страшно. Особено когато взривиха кола, в която загинаха съпругата му, нейният брат и друг негов близък. Тогава Очите намери, най-вероятно под мъдрите съвети на добри адвокати, вярното решение. И стана първият от породата доброволно признал се за бос на организирана престъпна група. С което светкавично слезе под минимума на предвиденото в Наказателния кодекс наказание. А присъдата се оказа такава, че не предвиждаше килия в Бургаския затвор, а лек режим в общежитието в Житарово. Където Очите се прочу като примерен затворник, отличник на състезанията по волейбол, което му даваше право на градски отпуски. С такива обяснения беше затворена устата на разни „нахалници“, които си позволяваха да питат как така затворникът Очите се вихри в дискотеките на „Слънчев бряг“. 
Та и Кравата сега така. Малко следствие, малко съд, малко присъда. И след това – целият в бяло! Ако не избере пътя „страшен и славен“ на други учители – „Братя Галеви“. Но ако си има добър бизнес по нашенското море – защо да се троши по някоя „тежка чужбина“. Изтърпял наказанието –  и отново на белия кон. Също като Очите. Да питаме ли въобще даващите разрешително за оръжие защо такива като него, все пак осъдени за организирана престъпна група, имат оръжие, с което вилнеят насред курорта. Защо в заведението, където Кравата бил „просто готвач“, е базиран цял тежко въоръжен взвод? Защо Кравата е „издирван“ половин година, докато накрая се предаде сам. Знам, че формално законни отговори има. Но докато се основаваме на тях – дали следващият кървав кьотек вече не зрее – този път в началото на зимния сезон. Чу се, че Кравата имал силни позиции и в Банско…              
 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани