Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Нова инициатива в Столична библиотека

[post-views]
Нова инициатива  в Столична библиотека

solichen-teatarПисателят и поет Петър Чухов, автор на турнира „Трубадурски двубои“, който дълги години събираше интереса на публиката, създаде нов проект за популяризиране на значимите имена в поезията. Идеята му се нарича „Поет на месеца“ и стартира като представяне – среща преди малко повече от седмица с поетесата Аксиния Михайлова в клуба на Столична библиотека. През ноември 2014 г. френската й книга Ciel а perdre / „Небе за изгубване“ (изд. „Галимар“, 2014) беше удостоена с най-престижната годишна награда за поезия във Франция „Гийом Аполинер“ 2014.
 Освен рецитала с нейни стихове, за нейната поетика говориха проф. Михаил Неделчев и д-р Людмила Балабанова. Срещата прерасна в дискусия и авторката раздаде автографи на книгите си. Общуването с авторката за публиката ще продължи през целия октомври – авторските й книги и преводи на френска, литовска и латвийска поезия са изложени във витрини на втория етаж в отдел „Обслужване“. Ето как Петър Чухов обяснява новата си идея:

– Целта на „Поет на месеца“ в Столична библиотека е да се хвърли повече светлина върху поети, които са нашумели, превеждани са, имат награди, участвали са в много литературни събития, фестивали и четения зад граница, получили са международно признание. Но повече или по-малко в България остават встрани от вниманието на широката читателска аудитория. Библиотеката ни има възможност да препоръчва тези автори на нашите читатели – правим витрини с техни книги. Ако те са преводачи какъвто е в случая – насочваме вниманието им и към преводите. Освен това популяризираме автора и по националното радио – Аксиния беше представена в предаването „Тик-так“ с интервю на Боряна Андреева, а втората му част излезе в току-що създалото се ново предаване „Сценична треска“ (водещи Боряна Андреева и Златна Костова) по програма „Хоризонт“. Това ще го правим за всеки автор. В библиотеката препоръчваме негови книги на читателите, а една вечер от месеца в клуба на библиотеката този автор ще чете стихове, ще има разговор с него и идеята е да бъде представен от двама критици. Това ще даде рамо на един по-сериозен разговор и среща с читателската публика.
Изявите зад граница са една от причините, но не е единствена. Ще представяме и други автори, които са добри, но са останали встрани от вниманието на широката читателска публика. Това е първо събитие и тепърва ще го развиваме, като видим къде имаме пропуски, къде може да се доразвие. Това, което критиците и литературоведите говорят, една част би могло да се публикува и в сайта на библиотеката. Тепърва нашата концепция ще се доизбистри и донастройва.
Аз като автор с добър поглед върху съвременната българска поезия предлагам авторите, но обсъждаме и с други хора кой автор би бил най-подходящ.
За следващия месец предстои поет на месеца да бъде Роман Кисьов, който е интересен български поет, недостатъчно популярен у нас. Художник е, като поет е превеждан на много езици, участвал е по фестивали в чужбина. Обсъждали сме за трети поет на месеца и Александър Шурбанов, който е чест гост на чужди фестивали, книгите му се превеждат извън границите на страната.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани