Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Стратегическото разузнаване и обменът на информация

[post-views]
Стратегическото разузнаване и обменът на информация

(Продължава от миналия брой)
grafitПрез 1973 г. в Будапеща се провежда поредното съвещание на разузнавателните управления на братските армии от Варшавския договор. Идеята, която през 60-те години лансират нашите представители в Москва, става неотменна традиция с ползите, които носи. В Будапеща българският представител припомня  случилото се на съвещанието във Варна предната година, за което вече стана дума. 
На това съвещание, най-общо казано, се обсъждат и набелязват мерки за по-нататъшното разширяване на сътрудничеството между военните разузнавания на социалистическите страни и повишаване на ефективността на това сътрудничество. 
Подчертава се и необходимостта в хода на практическата работа да се обръща повече внимание на съвместното изучаване, обмена на данни и оценката на военно-политическата обстановка в света, като това включва и строителството на въоръжените сили на НАТО, въпросите на военнонаучната дейност на империалистическите страни по разработването на нови оръжия и бойна техника плановете за мобилизация и оперативно развръщане на Обединените въоръжени сили на НАТО, нарастването на ядрения потенциал в Западна Европа и възгледите за неговото приложение.
В резултат на взетите решения на варненското съвещание през изминалия период между братските разведки се обменя значителен обмен информация и опит от всякакъв характер. 
Например съветското ГРУ предоставя информационни материали за въоръжените сили на капиталистическите държави, документи за агресията на САЩ в Югоизточна Азия и за Стратегическото командно-щабно учение на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, Атлантика и в зоната на Ла Манша, наречено „Уинтекс -73“. Такава информация дава възможност да се оценяват изменението и развитието във военно-политическата обстановка в различни райони и държави по света, особено там, където има кризи. Може да се следят изменението и тенденциите в строителството на въоръжените сили на НАТО и тяхното комплектоване с ново въоръжение и бойна техника, мероприятията за 
повишаване на бойната готовност  оперативната и бойната подготовка на щабовете и войските, както и възгледите на командването на НАТО за бойното използване на видовете въоръжени сили. 
От полските си колеги нашите получават важни документи, които се отнасят до анализа и оперативно-тактическата и бойната подготовка на Обединените въоръжени сили на НАТО за 1972 г. Получават сведения и за оперативно-тактическото разузнаване във въоръжените сили на НАТО, разузнавателен бюлетин „Боен състав и дислокация на Обединените въоръжени сили на НАТО и националните въоръжени сили на капиталистическите държави в Европа“. Поляците предоставят на нашите и информация за военните разходи на страните – членки на НАТО, според бюджет 1972/1973 г., както и всички броеве на бюлетина „Военный зарубежник“ и ежемесечна разузнавателна информация. 
Чешките другари предоставят на нашите материал със заглавие „Основни оперативно-тактически, организационни и технически данни за въоръжените сили на капиталистическите държави, дислоцирани в Централноевропейския театър на военните действия“, както и още един, който представлява „Годишна разузнавателна сводка за Обединените въоръжени сили на НАТО към 1 юли 1973 г.“.
Чехите предоставят и отделни информации за въоръжението на сухопътните войски на страните от НАТО, радиотехническите средства на въоръжените сили на основните капиталистически държави и други информации. 
Българската страна получава от Унгария разузнавателни сводки за въоръжените сили на НАТО, Франция и Австрия ежемесечни разузнавателни сведения и др. 
Чехословашките и унгарските другари предоставят на нашите комплекти от карти с нанесени върху тях обекти на оперативното оборудване на територията на Италия. От немските колеги също получават важни документи, които се отнасят до „Организационната структура на Върховното командване на НАТО в Европа и дислокация на въоръжените сили на НАТО и на Франция“, „Структура, задачи и основни принципи на по-нататъшното развитие на сухопътните войски на ФРГ след завършването на тяхната реорганизация“, „Мобилизационните възможности на Бундесфера“ и други информации, засягащи военно-политическата обстановка, въоръжените сили и оборудването в страните от НАТО, главно в Централноевропейския театър на военните действия. 
fidel-castro-v-bgОт румънците нашите получават информационен бюлетин, който се казва „Възгледи на страните-участнички в НАТО за използването на химическо и бактеорологическо оръжие и запалителни средства в хода на боя“, справочника „Организация и бойно използване на подразделенията на въоръжените сили в някои държави от НАТО“ и две сводки с текуща информация. 
От наша страна към братските разузнавания също са разпратени годишни разузнавателни сводки за въоръжените сили и театъра на военните действия, за икономиката на Гърция и Турция, годишна разузнавателна сводка за италианските въоръжени сили, справочници за Гърция и Турция по „Въоръжените сили“ и по „Икономиката“, информационни бюлетини, информация за стратегията за „разубеждаване“ на НАТО, документът „Изводи за проведените учения на Обединените въоръжени сили на НАТО на Южноевропейския театър на военните действия в периода 1962 – 1972 г.“ и др.
Размяната на истински документални материали става значителна част от съвместната дейност на военните разузнавания на страните от Варшавския договор. (Следва)

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани