Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Скандалите и вотът

klinton-trumpДо най-важните и интересни избори в света – тези в САЩ, остават само няколко дни. Вотът ще се проведе във вторник, 8 ноември. Прогнозите обаче стават все по-противоречиви, а кампанията на двамата кандидат-президенти все по-яростна. 
До миналата седмица като че ли победителят от вота в САЩ беше ясен, тъй като социологическите проучвания даваха преднина от 12 пункта на Хилари Клинтън. Тази седмица след поредни скандални разкрития разликата между двамата кандидати се стопи на два пункта преднина за кандидатката на демократите, според Би Би Си, които осредняват резултатите от петте най-скорошни социологически проучвания. Проучване на ABC/Washington Post от сряда дори даде преднина от 1 пункт на Доналд Тръмп. 
Доналд и жените
Рейтингът на републиканския кандидат се срина драстично в началото на октомври, два дни преди предпоследния телевизионен дебат. След като електронното издание на „Ню Йорк Таймс“ написа, че през 1995 г. Доналд Тръмп е декларирал пред властите загуба от 916 млн. долара, което на практика би му дало възможност да не плаща данъци за период до 18 години, малко по-късно се появи скандален видеозапис с кандидата отпреди години, в който има оскърбителни изказвания към жените.
Във видеозаписа от 2005 г. Тръмп разговаря с известния американски телевизионен водещ Били Буш край снимачната площадка на сериал, в който милиардерът има епизодична роля. Със свои нецензурни изказвания Тръмп описва как е целувал, опипвал и се опитвал да склони за секс омъжена жена, чието име не се споменава. Той дори обсъжда как би се нахвърлил на актрисата Ариане Зукър, докато тя върви към него. „Когато си звезда, те (жените) ще ти позволят да го направиш (да ги целуваш, сграбчваш). Всичко ти е позволено…Можеш да правиш каквото си поискаш“, казва милиардерът в записа, разпространен от вестник „Вашингтон Поуст“. 
Кандидатът за президент на САЩ на републиканците беше принуден след писменото извинение да разпространи и видеоизявление, с което да се извини за оскърбителни изказвания за жените. „Казах тези думи, не бях прав и се извинявам“, заяви Тръмп. Всички, които ме познават, знаят, че тези думи не отразяват моята същност, каза още той и обещава в бъдеще да бъде „по-добър човек“.
Американските медии нарекоха това „бомба“ в предизборната кампания, от която Тръмп вече можел и да не се възстанови. 
Хилари и мейлите
Докато нещата постепенно отиваха към категорична победа на Хилари Клинтън, тази седмица директорът на ФБР Джеймс Коми съобщи, че Бюрото разполага с новооткрити имейли, които може би са свързани с разследването на работата на Хилари Клинтън като държавен секретар. Скандалът срина позициите на кандидатката на демократите в решаващия финален етап от президентската кампания, а съперникът и – Тръмп дори определи поведението и като престъпно. Демократите реагираха, като обвиниха ФБР, че нарушава закон от 1939 г., обявявайки възобновяването на разследването десетина дни преди изборите. Говорител на Белия дом пък обяви, че според президентската институция няма нарушения от страна на Федералното бюро. 
Къде е проблемът? Докато е била на поста държавен секретар в първия мандат на президента Обама, Хилари Клинтън е предпочела да не създава електронна поща в домейна state.gov, а вместо това е използвала както за служебна, така и и за лична кореспонденция, пощата hdr22@clintonemail.com. В дома й в Ню Йорк е имало частен сървър. На тази поща тя е получила над 62 хил. имейла, както лични, така и служебни. 
Според Би Би Си Хилари Клинтън иска американците да приемат на вяра това, че тя не се е опитвала да скрие някаква неудобна за нея информация. Критиците й отбелязват, че ползването на личен сървър и имейладрес означава, че тя е имала пълен контрол над своята кореспонденция. Например, могла е да решава коя информация да предостави на правителството и коя не. Клинтън казва, че тя е „направила дори повече, отколкото се изискваше“. Но има и още един въпрос – за сигурността.
При първоначалното избухване на скандала през май тази година срещу бившия държавен секретар не бяха повдигнати обвинения, тъй като действията и не са незаконни. Действащият по онова време закон гласи, че официалните лица могат да ползват личната си поща за служебни цели, но са длъжни да обезпечат достъп на правителството към цялата си служебна кореспонденция. Клинтън уверява, че това е било така. Тя обясни, че по-голямата част от служебната й поща съдържа комуникация с хора, чиито имейли са на официалните домейни. Това означава, че описаното по-горе правило се е изпълнявало автоматично.
Възобновяването на темата дни преди вота дойде във връзка с друго разследване – срещу бившия конгресмен от Демократическата партия Антъни Уайнър. Разследването срещу Уайнър няма никакво отношение към държавни тайни. Той се оказа в центъра на скандал, когато се изясни, че е отправял послания от сексуален характер към различни жени. Сега бившият конгресмен е заподозрян, че сред получателите на писмата има и непълолетни.
Какво общо има това с Клинтън? Общото е това, че Уайнър е женен за сътрудничката на Клинтън Хума Абедин. Тя и Уайнър неотдавна са се разделили, но все още не са разведени. Смята се, че част от имейлите, оказали се в ръцете на следователите, имат отношение към Абедин и нейната работа за Клинтън. 
Хума Абедин
През август за самата Абедин в „Ню Йорк Поуст“ излязоха твърдения, че е привърженичка на радикалния ислям. Според автора, Абедин, който се смята за основния помощник на Клинтън, в течение на повече от десет години е била активен сътрудник на списанието Journal of Muslim Minority Affairs („Списание за проблемите на мюсюлманските малцинства). Главен редактор на въпросното списание и днес е майката на Хума Абедин – Залиха Махмуд Абедин (имигрантка от Пакистан).
Journal of Muslim Minority Affairs постоянно публикува остри статии в радикално ислямистки дух. Така, според авторите в списанието, правата на жените следва да бъдат ограничени, а леко облечените жени сами предизвикват да бъдат изнасилени. Те твърдят също, че трагедията от 11 септември 2001 е била провокирана от самите Съединени щати заради враждебната им политика по отношения на мюсюлманските държави. На свой ред, американският анализатор Андрю Макарти (от неправителствената организация Accuracy In Mediа) твърди, че както Хума Абедин, така и други членове на семейството й са изключително близки със саудитския политик и президент на Световния мюсюлмански конгрес Абдула Омар Насиф, за който се смята, че е сред основните финансисти на „Мюсюлмански братя“, Хамас и дори на организации, свързвани с Ал Кайда.
Какво ще стане
Засега от ФБР не са проучвали имейлите на Уайнър, тъй като чакат разрешение за това от съда. Малко е вероятно да успеят да ги проучат до деня на изборите – 8 ноември. Въпреки това Тръмп упорито нарича Клинтън „измамничка“, а тя отговаря с обвинения в женомразтво. 
Клинтън настоява ФБР да публикува колкото се може повече информация по делото, при това колкото се може по-скоро. Тя изрази увереност, че новите имейли няма да променят обявеното през юли решение на ФБР по случая.
„Ако ви повалят в нокаут, единственото, което има значение, е можете ли да се изправите“, каза тя. 
В САЩ обаче изборите не са преки, а се броят щат по щат. Някои щати са крепости на демократите, други на републиканците. Ето защо не е ясно доколко скандалите могат да повлияят на вота във вторник въпреки изравнените рейтинги. Според компанията Moody's Analytics, предсказала вярно изхода от последните 9 президентски вота, ниските цени на газа и високото одобрение към Барак Обама са ключовите фактори, заради които кандидатката на демократите Хилъри Клинтън ще победи на президентските избори. И дори Хилари да победи, нейното президентство ще започне с продължение на обсъждането на сагата с въпросните имейли, смятат медии.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани